PSBiH

Dom naroda ukazao na prioritetno kreiranje agrarne politike u BiH

dom naroda
31.08.2016.
u 16:10

U BiH kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja agrarne politike i uvođenje onih instrumenata koji će omogućiti dinamičko restrukturiranje poljoprivrednog sektora, modernizaciiu, a ujedno i efikasno približavanje EU integracijama putem postepenog usklađivanja s principima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Zaključeno je to u prošlogodišnjem izvješću iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH koji je prihvaćen na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, javlja Fena. 

Radi se o devetom Izvješću koje je izradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Distrikta Brčko.

- U Izvješću su korišteni podaci iz relevantnih institucija s težnjom da se realno prikaže stvarno stanje u oblasti poljoprivrede u BiH - rekao je izaslanicima pomoćnik ministra Mato Franjičević.

U pogledu izrečenih primjedbi izaslanika koje se tiču nedovoljnog dobrog prikaza realnog stanja u smislu deficita i nepostojanja podataka o stanju poljoprivrede u RS-u ističe da je to rezultat činjenice da se resornom ministarstvu iz entitetskih ministarstava nisu na vrijeme dostavljali podaci.

- Zato određeni podaci nisu odraz stvarnog stanja u poljoprivredi u RS-u - dodao je Franjičević. Ocijenio je da se treba organizirati tematska rasprava o stanju u poljoprivredi u BiH pri čemu treba imati u vidu ustavne mjerodavnosti.

To je zahtijevao i izaslanik Mario Karamatić sugerirajući da se u državnom parlamentu u narednoj godini održi zasjedanje posvećeno sagledavanju situacije u poljoprivredi u BiH, što je danas prihvatio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Mišljenja je da poljoprivredni sektor propada navodeći da je u svim granama situacija teška.

Ukupno promatrano u 2015. godini, bilježi se smanjenje vrijednosti prodaje svih poljoprivrednih proizvoda za 1,92 posto u odnosu na 2014. godinu, a posebno kod žitarica, krompira i povrća.

Istovremeno zabilježeno je povećanje vrijednosti prodaje kod voća za 2,47, peradi za 4,29 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Mislim da se vidan napredak osjeti kod resornog Ministarstva u pogledu poduzimanja inicijatva da se problemi u poljoprivredi riješe - kazao je izaslanik Martin Raguž.

U tom izvješću je, po njegovim riječima, vidljivo da se kasnilo u smislu poticaja dodajući da su „subvencije u 2015.  bile manje za 18 posto nego prethodne godine“.  

Zato će se kako kaže zalagati „da se vidi što se čini da poticaji za najmanje 20 posto budu veći“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?