Nacionalni stožer civilne zaštite

U Hrvatskoj još 10 novozaraženih, a do 4. svibnja produžene neke odluke

20.04.2020.
u 16:33

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno deset novih bolesnika zaraženih koronavirusom, ukupno 1881, a nijedna osoba nije umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Stožer je do 4. svibnja produžio odluke o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te o privremenoj obustavi javnog prometa, no za 15 županija, koje su to zatražile, dana je suglasnost o ukidanju e-Propusnica za putovanja unutar županija.

U Hrvatskoj je do sada 771 oporavljena osoba, a trenutno je 1110 oboljelih.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ  je izvijestio kako od jučer u Hrvatskoj nema umrlih osoba zaraženih koronavirusom, a dosad je ukupno umrlo 47. 

Beroš je rekao kako je jutros u Ministarstvu zdravstva održan sastanak o tome da se u bolnicama dopusti izvođenje selektivnih zahvata koji su dosad bili odgođeni zbog koronavirusa, pogotovo u županijama gdje nema velikog broja oboljelih i zdravstveni sustav nije opterećen liječenjem osoba s koronavirusom.

Kaže kako se s epidemiolozima razrađuju upute o tome koje bi mogle biti gotove do srijede ili četvrtka, nakon čega bi uz nadzor epidemiologa te zahvate bilo moguće raditi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je kako se nije kasnilo s izdavanjem uputa za ugostitelje te da će, bude li potrebe, izraditi još detaljnije upute za njih. 

Dodao je kako postoje planovi za otvaranje škola i vrtića ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija.

"S obzirom da e-škola ide dobro, za neke kohorte nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina može završiti bez povratka u škole, ali za maturante i djecu koja imaju asistente, mislim da bi se oni trebali vratiti u škole", rekao je.

Capak je rekao i kako se nada da će do petka stići potrebne reagencije da bi moglo početi prvo serološko ispitivanje na covid-19 kod 1100 ispitanika u Hrvatskoj, koje bi trebalo pokazati prisutnost antitijela u populaciji.

Serološki testovi za ovakvu vrstu virusa ne mogu pokazati akutnu infekciju već možemo saznati je li netko prebolio bolest prije 7-8 dana ili prije dva mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije