tragedija na snimanju filma

Aleca Baldwina optužit će za ubojstvo iz nehaja snimateljice Halyne Hutchins

Alec Baldwin
Foto: Reuters/PIXSELL
19.01.2023.
u 18:47

Nakon više od godinu dana saznalo se da će biti podignuta optužnica za kobnu pucnjavu

Strašna tragedija koja se dogodila krajem 2021. godine na ranču Bonanza Creek, popularnoj filmskoj lokaciji južno od Santa Fea, na snimanju filma "Rust" šokirala je cijeli svijet. Glavni glumac i koproducent projekta Alec Baldwin (64) ispalio je iz filmskog rekvizita, pištolja, i usmrtio 42-godišnju snimateljicu Halynu Hutchins i pritom ranio redatelja Joela Souza (49). Pištolj je bio napunjen pravim mecima, iako nije smio biti, a Baldwin to nije znao.  Naime, asistent redatelja David Halls dao je Baldwinu pištolj u ruke i viknuo "hladan pištolj", što bi značilo da nije napunjen, odnosno da je siguran za ispaljivanje za potrebe snimanja. No, nije bio. 

Sada, nakon više od godinu dana, saznalo se da će biti podignuta optužnica za kobnu pucnjavu. Tužiteljica Mary Carmack-Altwies iz Santa Fea donijela je odluku da će podići optužnicu protiv glumca za ubojstvo iz nehaja. Osim njega, za isto će optužiti i Hannah Gutierrez-Reed (25) koja je bila zadužena za oružje i rekvizite koje je usmrtilo snimateljicu Hutchins i ranilo redatelja Souza. Pomoćnik direktora Halls, koji je Baldwinu predao pištolj, priznao je krivnju jer je neoprezno koristio oružje.

- Nakon temeljitog pregleda dokaza i zakona države New Mexico, utvrdila sam da postoji dovoljno dokaza za podizanje kaznene prijave protiv Aleca Baldwina i ostalih članova filmske ekipe 'Rust' - rekla je Carmack-Altwies.

Prema zakonu New Mexica, ubojstvo iz nehaja je kazneno djelo četvrtog stupnja i kažnjivo je do 18 mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 5000 dolara.

Podsjetimo, nedavno je sudac odredio da obitelj snimateljice može pokrenuti građansku tužbu protiv Baldwina i El Dorado Pictures Inc. Presudio je da je njihov nemar doveo do smrti zaposlenice. Glumac Alec Baldwin također je podnio tužbu protiv oružarke i još tri člana filmske ekipe zbog toga što mu se dodao napunjeni pištolj, a on je svoju tužbu podnio na Vrhovnom sudu okruga Los Angeles te proizlazi iz prethodne tužbe u kojoj je drugi član naveo Baldwina i ostale kao optuženike. Njegova tužba proziva oružarku Gutierrez-Reed, prvog pomoćnika redatelja Davea Hallsa, dobavljača rekvizita Setha Kenneyja i majstoricu rekvizita Saru Zachry.

Sve vrijeme istrage cure detalji kojima se trudi objasniti strašnu tragediju koja se dogodila u Novom Meksiku pa se tako pisalo i o mladoj oružarki Gutierrez-Reed koja je u kolicima na setu ostavila tri pištolja koji su trebala poslužiti kao rekviziti, da bi Halls jedan od njih predao Baldwinu ne znajući da je napunjen pravim metcima. Inače, i sama je mjesec dana pred snimanje filma u jednom podcastu spomenula kako nije sigurna je li spremna za taj projekt. 

Tada još živu, ali teško ranjenu snimateljicu odmah su prevezli helikopterom u bolnicu Sveučilišta New Mexico, no uslijed teških ozljeda brzo je proglašena mrtvom. Souza je hitna pomoć odvela u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent gdje se nalazio na odjelu intenzivne njege dok mu nisu sanirali prostrjelne rane, no potom je pušten iz bolnice. Nakon što je hitna pomoć odvela ranjene, Baldwina su svladale suze. Shrvani glumac jedva je stajao na nogama dok je čekao policiju koja ga je naposljetku odvela u stanicu. Tamo je svojevoljno dao izjavu i surađivao s istražiteljima, nakon čega je samostalno napustio stanicu, ispred koje su ga mediji snimili uplakanog.

Baldwin se isti dan nesreće oglasio na Twitteru i obavijestio pratitelje da surađuje u istrazi. 

"Nema riječi kojima bih mogao izraziti šok i tugu nakon tragične nesreće u kojoj je život izgubila Halyna Hutchins, supruga, majka i naša cijenjena kolegica. Surađujem s policijom kako bismo utvrdili kako se točno ova tragedija dogodila. U kontaktu sam s njezinim suprugom te sam mu ponudio podršku", napisao je Baldwin tada na Twitteru.

Dodajmo da je Agencija za sigurnost radnika New Mexica u travnju je kaznila filmsku produkcijsku tvrtku najvećim mogućim iznosom za ono što je opisala kao "namjerne" sigurnosne propuste koji su doveli do smrti Hutchins. Agencija je otkrila da je Rust Move Productions LLC znao da se sigurnosne procedure za vatreno oružje ne poštuju i pokazao je "čistu ravnodušnost" prema opasnostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije