Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Izložba „Cvjetnica“ akademskog kipara Stjepana Skoke

25. ožujka 2021. u 11:50 0 komentara 122 prikaza

Sveučilište u Mostaru organizira izložbu „Cvjetnica“ akademskog kipara Stjepana Skoke u Sveučilišnoj galeriji SUM u kampusu Rodoč u petak 26. ožujka u 12 sati. Izložbu će otvoriti književnik i sociolog Ivan Vukoja, zajedno s voditeljem Sveučilišne galerije, povjesničarom umjetnosti Marinom Ivanovićem.

Izložba „Cvjetnica“ novi je ciklus slika koji nosi prikladno ime, ali i temu za ovo korizmeno vrijeme. Kipar Skoko donosi poseban ciklus u Sveučilišnu galeriju na kojemu će posjetitelji, uz slike, imati priliku vidjeti i nove, do sada nigdje predstavljene skulpture.

Stjepan Skoko rođen je 1959. godine u Grabu, Bosna i Hercegovina. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Vjekoslava Rukljača. Član je HDLU u Zagrebu te ULUBIH u Sarajevu. Godine 1995. utemeljio je Umjetničku galeriju TMT u Ljubuškom te sudjelovao u osnivanju Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je voditelj kiparske klase u statusu redovitog profesora i dekan od 2013. godine. Imao je dvadeset šest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te preko trideset skupnih izložbi. Izveo je i postavio preko četrdeset skulptura na javnim mjestima, a djela mu se nalaze u mnogim muzejskim i privatnim zbirkama. Njegovi radovi zastupljeni su u udžbenicima, književnim izdanjima, monografijama i antologijskim pregledima, poput monografije „Destination Art“ o skulpturi u javnim prostorima autorice Amy Dempsey, u izdanju Thames & Hudson iz Londona te su druga izdanja objavili University of California Press, Ludion i Belser.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.