Akademski slikar i grafičar podrijetlom iz Livna Željko Karaulapredstavio svoj doživljaj livanjskih prostranstava

Životu uvijek možemo pristupiti s vedrije pozicije, to je poruka Karaulina slikarstva

22.04.2024.
u 19:05

Kažu da livanjski horizonti pripadaju beskraju, i onom realnom i onom umjetničkom. Svoj doživljaj livanjskih prostranstava ovoga puta predstavio je Željko Karaula, akademski slikar i grafičar podrijetlom iz Livna, koji već dugi niz godina živi u Zaprešiću.

Umjetnički kontinuitet

U prepunoj galeriji Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno Karaula je oduševio publiku svojim impresijama. Karaula kroz svoje slikarstvo njeguje trag ljepote – ljepotu žene i ljepotu prirode prožima kroz svoje slikarske metamorfoze. Ravnateljica Dražena Džeko izrazila je zadovoljstvo da je FMG Gorica-Livno imao priliku ugostiti akademskog slikara koji se nakon gotovo trideset godina ponovno predstavlja rodnom kraju. Izložba "Sen(s)zorno" sažeta je retrospektiva Karaulina stvaralaštva na kojoj predstavlja pet ciklusa nastalih od 2006. do 2022. godine. Ciklusima "Šume slapovi glazbom žene", "Otajstvo žene", "Sunčana strana", "Cvjetna čarolija" i "Mozaik snova" umjetnik je potvrdio svoj plodonosan umjetnički kontinuitet.

Ciklusi su nadahnuti autorovim omiljenim temama, motivom žene i krajolikom koji je izrastao na nostalgičnim reminiscencijama zavičajnog krajolika. U opuštenim slikarskim meditacijama autor svoju impresiju iskazuje putem sinteze koristeći se mimetičkim obrascem toplih, kolorističnih, ritmičnih oblika, ponekad širim ili kraćim zamahom kista. Nisu to Glihine gromače, to je Karaulin Prisap i njegove prisojne sunčane refleksije. Kroz svoju umjetnost autor progovara o kompleksnosti života sa sunčane strane. Širi poruke optimizma, nade i podsjeća nas da uvijek možemo pristupiti životu s vedrije pozicije. Umjetnik u svojoj rukopisnoj maniri transponira simbole i spaja njemu bitne motive u uzvišenu alegoriju, dajući im počast. Ono što je primjetno u Karaulinoj slikarskoj maniri je disciplina vođenja organizirane mrlje kojom nam autor sugestivno želi ukazati na ono bitno, a pritom vibracijama raznovrsnih akcentiranih akorda stvara prostorni beskraj, istaknula je kustosica izložbe Željka Markov. Izložbu je otvorio konzul RH Tomislav Vrdoljak, istaknuvši kako je Karaula kroz svoje dugogodišnje stvaralaštvo nenametljivo, ali vrlo vrijedno radio kroz više medija i dokazao se kao autor koji može biti inspiracija svima nama. Bila je to još jedna posebna večer susreta lijepih umjetnosti koju je svojim izvedbama upotpunio glazbeni duet Ana i Nikola Babić.

Dizajn i kiparstvo

Željko Karaula tako nastavlja svojim radom oduševljavati javnost i slati snažne poruke putem umjetnosti. U gotovo pola stoljeća rada izlagao je na više od dvadeset samostalnih i više desetaka skupnih izložaba. Osim slikarstvom, bavi se dizajnom i kiparstvom. Dokazao se u različitim materijalima i tehnikama kao što su terakota, porculan, bronca i drvo u kiparstvu te akvarel, uljni pastel, ulje na platnu, akrilik na platnu i vitraj u slikarstvu. Sudjelovao je na javnim natječajima za spomen-obilježja stradalim braniteljima, blaženom Alojziju Stepincu u Lepoglavi, sv. ocu Ivanu Pavlu II. u Dubrovniku. Neki od njegovih natječajnih radova već su izvedeni: "Žena – robijašica za Hrvatsku", korpus Krista na Domovinskom križu u Požegi, kapela Male Gospe u Kusonjama te kapelica sv. Stjepana u Čelebiću... Niz je uspješnih umjetničkih projekata iza Željka Karaule, a želja svih koji su se upoznali s njegovim radom je da umjetnik tim putem i nastavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije