Napretkovka Ozana Ramljak dobitnica književne nagrade „Dragan Radulović“

24.04.2024.
u 11:07

Stručni ocjenjivački sud za dodjelu književne nagrade „Dragan Radulović“: Dragana Kršenković Brković, predsjednica, Šimo Ešić, Svetlana Kalezić Radonjić, Dušanka Popović, Ana Vitanova Ringačeva – članovi, donio je odluku da ovo vrijedno priznanje dodijeli književnici Ozani Ramljak za knjigu “Kako je Bluno tražio ljubav”, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba. Knjigu je ilustracijama obogatila Ivana Crnošija Galović.

Priznanje će autorici biti uručeno u petak, 26. travnja 2024. u Podgorici, u okviru svečanog programa manifestacije “Dani Dragana Radulovića”.

Na ovogodišnji natječaj pristigle su 33 knjige, od kojih su se posebno izdvojile prvonagrađena, te „Petra je stvarno otišla“ Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i „Izgubljena generacija“ Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba).

Nagrađena knjiga „Kako je Bluno tražio ljubav“ je suvremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može da izgovori slovo »r«. Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temama – o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i pomjerenim vrijednostima u suvremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorica knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom.

Ozana Ramljak je spisateljica, kroatistica i profesorica Univerziteta “Vern”, na odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju. Članica je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Autorica je i šest knjiga za djecu, koje je objavila u saradnji s ilustratoricom Ivanom Crnošijom Galović (Zgodne nezgode, 2004; Kvartet u F-duru, 2007; Očaranosti, priče u stihu, 2010; Paučinasta priča, 2013; Uskrsno jutro, stihovana priča o snovima, 2013; Što će biti kad odraste, slikovnica, 2017; Kad bi šuma bila grad, slikovnica 2021).  Dobitnica je književne nagrade Hrvatskog društva književnika za najbolju slikovnicu u 2017. i druge nagrade na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu “Mali Marulić” (2020).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?