sjednica

Zastupnici razmatrali Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti

liječenje neplodnosti
24.05.2016.
u 15:30

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog  doma utvrdila je da predloženi zakon nije usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH te nije prihvatila njegove principe.

Zastupnik Mirsad Isaković (SBBBiH), koji je i predsjedatelj Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova,  kazao  je da je ovaj zakon evropski, navodeći da je BiH obavezna da osigura usklađivanje postojećih zakonskih rješenja s određenim aktima Europske unije.

Ustvrdio  je da postoji i ustavni osnov i razlog da ovakav jedan zakon bude usvojen na državnom nivou. Istaknuo je da je ovo okvirni zakon i da ostaju nadležnosti entitetima kako je predviđeno zakonima u entitetima.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) je kazala da se prilikom predlaganja zakona mora imati u vidu „da predlažemo ono što je realno da prođe“.

- Znam da Vlada RS-a financira dva pokušaja i to je već odavno tako, Brčko Distrikt ima to riješeno. Vidjela sam da je Vlada FBiH u 2012. godini utvrdila taj prijedlog zakona i nije prošao. Vjerovatno kantoni nisu bili suglasni s tim zato što je to njihova nadležnost - kazala je Majkić.

Dodala je da zato što to nije uspješno riješeno na tom nivou, „nije uredu da ga sada prebacujemo ovdje i da dođemo u poziciju u koju smo mi došli“.

- Morali bismo da vodimo računa malo o tome je li ima nešto ustavni osnov ili nema - smatra Majkić.

Zastupnik Zaim Backović (BPS) je kazao da razumije nadležnosti i da se trudi da poštuje, kada je u pitanju entitetska nadležnost, sve što je moguće poštivati.   

- Ako je došlo već na više od 18 posto neplodnost bračnih parova, onda je nehumano ne ići ka zakonu koji je okvirni - kazao je Backović.

Zastupnica Maja Gasal-Vražalica (Demokratska fronta) je kazala da se ovim prijedlogom zakona ne žele nikome uzimati nadležnosti „niti je to moguće“, te da bi  to bio okvirni zakon na nivou BiH.

I ona je iznijela podatak da u BiH 17 posto parova nema mogućnost da osnuje obitelj prirodnim putem.

Predsjedatelj Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević  je ocijenila da ovaj zakon ima jednu dobru ideju, te da se slaže da je potrebno donijeti poseban zakon.

- Zato će moje kolege zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a upravo ovaj zakon, korigovan uz adekvatne nazive institucija, uputiti Narodnoj skupštini RS-a, jer mu je tamo mjesto zato što je riječ o entitetskoj nadležnosti - kazala je Pandurević.

Zastupnik Lazar Prodanović (SNSD) je rekao kako je činjenica da se BiH suočava s velikim problemom demografskog deficita i da imamo fenomen „bijele kuge“ u BiH.

- Ali imamo jedan drugi problem koji je prisutan, da je ovo izvorna ustavna nadležnost entiteta i to je jedini motiv zbog kojeg smo mi glasali protiv - kazao je Prodanović.

Zastupnici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač zastupnik Damir Bećirović (DF).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije