MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Zamjenik ministra obrane Slaven Galić sudjelovao na „Schuman Forumu“: Sigurnost je naša zajednička odgovornost

29.05.2024.
u 18:19

Galić je istaknuo kako su danas, u ionako kompleksnoj situaciji, izgradnja i održavanje partnerstva važniji nego ikad te da kroz zajedničko djelovanje možemo doprinijeti miru, sigurnosti i obrambenim pitanjima

Zamjenik ministra obrane Slaven Galić otputovao je u Bruxelles gdje je, na poziv visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Europske komisije Josepha Borella, sudjelovao na „Schuman Forumu“. Ovaj dvodnevni događaj je, 28. i 29. svibnja okupio preko 60 izaslanstava iz cijelog svijeta, ministre obrana članica Europske unije i partnerskih zemalja, ali i predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija, uključujući i generalne tajnike NATO-a i UN-a.

Forum je namijenjen ostvarivanju komunikacije i razmjeni mišljenja svih prisutnih o izazovima s kojima se svijet danas susreće, te usuglašavanju ideja o zajedničkom suočavanju sa sve težim izazovima kroz izgradnju partnerstva.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić je istaknuo kako su danas, u ionako kompleksnoj situaciji, izgradnja i održavanje partnerstva važniji nego ikad te da kroz zajedničko djelovanje možemo doprinijeti miru, sigurnosti i obrambenim pitanjima.

„Da bi funkcionirali kao cjelina, zapadni saveznici ne smiju zaboraviti kako je glavni cilj ulaska u NATO to da cjelina može funkcionirati kao jedno, a da bismo zajedno ispunjavali uloge, svaka nacija mora biti sposobna braniti cjelinu, zasebno u svojim kapacitetima. Ovo se dvostruko odnosi na nacije koje teže ka tome, kao što je naša zemlja koja se tek treba pridružiti NATO-u i EU. Da bismo postali dio zapadnih institucija, potrebno je i da jačanjem svojih sposobnosti pokažemo da tamo zaista pripadamo. Kada se postigne adekvatan stupanj unutarnje kohezije i blagostanja, možemo biti sigurni da smo pravi saveznik, a to isto važi i za sve saveznike ili aspirante“, dodao je zamjenik Galić.

Pored zamjenika ministra obrane BiH Slavena Galića, na ,,Schuman Forumu" u Bruxellesu sudjelovali su brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Europskoj uniji, Danijela Bilić, predstojnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH, kao i Tarik Oprašić, Stručni suradnik za NATO/PfP programe

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije