Općina završila postupak raspodjele proračunskih sredstava za 2024. godinu

Za kulturne projekte u Grudama 80.000 KM, a za sportske 200.000 KM

29.05.2024.
u 19:35

Kada je riječ o kulturi, raspodijeljeno je ukupno 65.000 KM na osam nositelja kulturnih aktivnosti. Najveći iznos – 15.000 KM dodijeljen je Matici hrvatskoj – Ogranak Grude za projekt "Program rada Matice hrvatske u 2024. godini"

U općini Grude okončan je postupak raspodjele sredstava za kulturu i sport za 2024. godinu. Na početku travnja općinski načelnik Ljubo Grizelj objavio je odvojene pozive za raspodjelu sredstava za financiranje projekata iz područja kulture te sporta, piše Večernji list BiH.

U općinskom proračunu za ovu godinu za sufinanciranje programa kulture namijenjeno je 80.000 KM, a za sufinanciranje programa sporta 200.000 KM. Povjerenstva za odabir projekata iz područja kulture te sporta pregledala su i ocijenila pristigle prijave i potom je načelnik Grizelj donio konačnu odluku o raspodjeli sredstava koja je objavljena.

Korištenje i održavanje objekata

– Pri kreiranju proračuna Općina Grude svake godine izdvaja oko tri posto izvornog proračuna, tj. od poreznih i neporeznih prihoda, za sport i oko jedan posto za kulturu. Ove godine to iznosi 200.000 KM za potrebe sporta i 80.000 KM za potrebe kulture. Prema programu koji smo usvojili, 80% i jednih i drugih sredstava stavili smo na natječaje, odnosno javne pozive, a 20% ostavili za interventna sredstva. Osim tih sredstava u novcu, Općina i na druge načine doprinosi sportu i kulturi. Primjerice, korištenje sportskih objekata i njihovo održavanje, pogotovo dvoranskih sportova, za sve naše klubove je besplatno, po potrebi daje se potpora i iz interventnih sredstava, tako da je općinski doprinos sportu veći od uobičajenih zadanih postotaka. Svim podnositeljima prijava koji su ispunjavali uvjete dodijeljena su odgovarajuća sredstva i nikakvih prigovora ni žalbi nije bilo – obrazložio je u izjavi za Večernji list Ljubo Grizelj, načelnik Gruda.

Kada je riječ o kulturi, raspodijeljeno je ukupno 65.000 KM na osam nositelja kulturnih aktivnosti. Najveći iznos – 15.000 KM dodijeljen je Matici hrvatskoj – Ogranak Grude za projekt "Program rada Matice hrvatske u 2024. godini". Po 11.000 KM dobili su Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići za projekt "Kulturno ljeto 2024." i HKUD "Tihaljina" za projekt "Tijaljsko silo 2024.". Po 7000 KM pripalo je Udruzi za očuvanje kulturne baštine i istobiti "Davoria" Grude za projekt "13. Božićno silo Grude 2024." i HKUD-u "Sloga" Gorica za projekt "Rad HKUD-a Sloga Gorica u 2024.". Motoklubu Riders Grude dodijeljeno je 6000 KM za projekt "3. motosusret", Udruzi glazbenih umjetnika "Takt" 5000 KM za Festival klasične glazbe "Glazba na kamenu 2024." i Udruzi "Zvonik" Bobanova Draga 3000 KM za projekt "Kulturni program 2024. godine".

– Zadovoljni smo, ipak se nešto više ulaže u kulturu nego prethodnih godina. Ali, rekao bih, puno je bolje nego što je bilo, a da je dovoljno – nije. Naša priredba "Tijaljsko silo" stoji oko 30.000 KM, ovisi koliko nam dolazi društava i odakle dolaze. Ako su iz Slavonije, borave dva dana, treba im osigurati spavanje, smještaj, jelo, treba ih ugostiti, tako i oni nas ugoste. Društvo nije jednostavno voditi, 40 je članova, dvije sekcije, pjevačka, guslarska. Ima troškova, za nošnje, uvijek se nešto kvari, nešto treba dodatno nabaviti, imamo mnogo nastupa... Sad u lipnju imamo posjet i nastup u Širokom Brijegu, potom u Kiseljaku i onda tri dana u Vukovaru. Nakon toga dolazi svetkovina sv. Ilije u Tihaljini pa četiri-pet dana u Makedoniji, nastupi u Ohridu, tu snosimo sami troškove, pa imamo gostovanje u Pleternici... – rekao nam je Ilija Milas, predsjednik HKUD-a "Tihaljina".

Za projekte iz područja sporta raspodijeljeno je ukupno 160.000 KM na 11 nositelja sportskih aktivnosti, 10 klubova i jedno sportsko društvo. Hrvatski rukometni klub Grude prvo je ime, perjanica grudskog sporta, te je rukometašicama pripao najveći iznos – 41.000 KM za projekt "Rukomet od prvog koraka do prvaka 2024.". Potom po dobivenim iznosima slijedi HNK Grude s projektom "Škola nogometa 2024. i nogometna sezona 2024.", za koji su dobili 39.000 KM, Košarkaški klub Grude s projektom "Škola košarke 2024. i košarkaška sezona 2024.", za koji im je dodijeljeno 30.000 KM, Hrvatski nogometni klub Drinovci za projekt "Natjecanje HNK Drinovci u 2024. godini" 20.000 KM. Četiri kluba i jedno društvo dobili su za svoje projekte po 5000 KM: Boćarski klub Sveti Stipan, Hrvatski biciklistički klub Drinovci, Boćarski klub Grude, Biciklistički klub Grude i Društvo Grudske mažoretkinje, Karate klub Grude 3000 KM te Oldtimer klub Ero 2000 KM.

Zadovoljni suradnjom

– Svjesni smo situacije i teškoća u kojima Općina funkcionira, sredstva su ograničena, no zadovoljni smo suradnjom. Osim tih izravnih sredstava, od Općine imamo značajnu pomoć kroz druge vidove. Sredstva koja smo sad dobili dovoljna su nam za pokrivanje malog dijela naših obveza, no nemamo nikakvih primjedbi na naše odnose i suradnju. Razina na kojoj se natječemo, a igramo i u Europi, iziskuje velike troškove. Prošle smo godine imali klupski proračun oko 250.000 KM, toliko je utrošeno za cijelu sezonu. Cijenimo to što imamo besplatne uvjete za treniranje i igranje u veoma dobroj sportskoj dvorani – kaže Zoran Trlin, predsjednik HRK Grude. Općinska Služba za gospodarstvo, financije, inspekcijske poslove i civilnu zaštitu pripremila je pojedinačne ugovore, načelnik Grizelj ih je potpisao, poslani su korisnicima i, prema dogovoru, sredstva će im biti doznačena po potrebi korištenja, u dijelovima ili u cijelosti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije