Dijalog mladih i vlasti

Važna kontinuirana suradnja i uključivanja mladih u procese donošenja odluka

29.05.2024.
u 19:12

Završen je dvodnevni događaj Dijalog mladih i vlasti, posvećen kreiranju prve strategije prema mladima Federacije Bosne i Hercegovine.

Događaj je okupio više od 150 sudionika, uključujući premijera FBiH Nermina Nikšića, ministricu kulture i sporta FBiH Sanju Vlaisavljević, ministra rada i socijalne politike FBiH Adnana Delića, stručnu savjetnicu u Sektoru za visoko obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Sanelu Kuko te mlade iz svih dijelova Federacije BiH te druge predstavnike institucija vlasti, međunarodne zajednice, omladinskih organizacija i organizacija koje rade s mladima.

Ovaj događaj je pružio jedinstvenu priliku za razmjenu mišljenja i iskustava između mladih i predstavnika vlasti na federalnoj, ali i županijskoj razini, a u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, Instituta za razvoj mladih KULT i Vijeća mladih FBiH.

Kroz panel diskusiju i rad u okviru tematskih stolova, sudionici su razgovarali o ključnim problemima, potrebama i potencijalnim rješenjima za mlade u Federaciji BiH.

- Učešće na dijalogu predstavlja za mene izuzetno iskustvo. Imali smo priliku direktno komunicirati s donositeljima odluka na razini FBiH, što nam je omogućilo da prenesemo stavove i potrebe svoje generacije. Kroz rad u grupi koja je bila zadužena za oblast rada, zapošljavanja i poduzetništva, pričali smo o problemima i izazovima, ali i prilikama da doprinesemo pronalaženju konkretnih rješenja. Nadam se da će Strategija za mlade FBiH biti dokument kojim će se vlast voditi, a mi ponositi - izjavio je Amar Obradović iz Mostara.

Organizacija ovog dijaloga predstavlja značajan korak naprijed u procesu izrade prve strategije za mlade Federacije BiH, s obzirom na važnost dijaloga i suradnje s institucijama vlasti, te nedostatak sličnih inicijativa u prošlosti. Kreiranje prve strategije prema mladima FBiH pruža direktan i sustavan  pristup poboljšanju položaja mladih u cijeloj Federaciji BiH, što je zakonska obaveza još od usvajanja Zakona o mladima FBiH 2010. godine, ističu organizatori.

Strategija prema mladima FBiH za razdoblje 2024-2027. postavit će temelje za buduće programe i aktivnosti usmjerene na mlade. Nositelj izrade strategije je Federalno ministarstvo kulture i sporta u partnerstvu s Institutom za razvoj mladih KULT i Vijećem mladih Federacije BiH.

Sudionici su istaknuli važnost kontinuirane suradnje i uključivanja mladih u procese donošenja odluka, naglašavajući da mladi moraju biti ključni akteri u oblikovanju svoje budućnosti.

- Dolazim iz male lokalne zajednice, u kojoj sam oduvijek željela da se moj glas čuje nadaleko, ali bezuspješno. Čast i mogućnost koju mi je pružio ovaj susret ostvaruje dio mog cilja i veliki korak ka kvalitetnoj budućosti ne samo mene nego općenito mladih. Osjećala sam kao da imam moć kada sam direktno razgovarala s vlastima i iznosila probleme s kojima se mladi u lokalnoj zajednici susreću. Ta mogućnost da predstavljam i zauzimam se za svoju zajednicu me potaknula da moj put ne završava ovdje, ovo je moj novi početak - izjavila je Almina Krivokapa iz Kaknja.

Na kraju događaja, formulirani su konkretni zaključci i preporuke koje će biti integrirane u strategiju i akcijske planove. Ove preporuke obuhvaćaju oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne brige, sigurnosti, kulture, sporta i okoliša kao i participacije mladih u društvenom i političkom životu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije