51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih

Marin Vukoja izabran za suca Ustavnog suda BiH

izbor suca - Marin Vukoja
Fena
29.05.2024.
u 06:16

Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru točke „izbori i imenovanja“ Marin Vukoja je izabran na poziciju suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tijkom rasprave o izboru suca Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala oporba jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je zastupnicima ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Zastupnici oporbe istaknuli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju suca Ustavnog suda BiH oporba je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

Uoči rasprave predsjednik Radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH, i ujedno dopredsjedatelj  Zastupničkog doma, Mladen Bošković, izvijestio je zastupnike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog suca Ustavnog suda BiH.

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 14. veljače 2022. godine pokrenuo postupak izbora suca Ustavnog suda BiH, zbog odlaska u starosnu mirovinu.

Radna grupa je, između ostalog, kako je podsjetio Bošković, obavila razgovor sa svim kandidatima, koje je i bodovala. Zatim je napravljena Rang lista, prema kojoj je prvorangirani Marin Vukoja. Njega je na kraju Povjerenstvo za izbor i imenovanje predložila kao jedini prijedlog za izbor suca Ustavnog suda BiH.

Radna grupa je formirana 6. liopnja 2002. godine u sastavu Mladen Bošković, lsmet Osmanović i Samer Rešidat, članovi Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, te predstavnicj Udruženja sudaca Federacije BiH: Hakija Zajmović i Božana Banduka.

Na javni natječaj prijavilo se 14 kandidata, jedna prijava je bila nepotpuna te je odbačena. Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata jer troje nije željelo pristupiti tim razgovorima, a to su bili Bariša Čolak, Mirko Milićević i Ivan Milićević.

Rang lista je napravljena po sposobnostima kandidata, prema kojoj se na prvom mjestu nalazi Marin Vukoja sa 46, 50 bodova, zatim ga slijedi Sanela Gorušanović-Butigan sa 45 bodova, a trećerangirani je Ivo Rozić sa 43,50 bodova. Svi kandidati koji su sudjelovali u intervjuu, istaknuli su da su hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je utvrđena Rang lista zasjedalo je Povjerenstvo za izbor i imenovanje, koje je Marina Vukoju na kraju predložila da se izabere za suca Ustavnog suda BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije