dr. Sanjin Musa

Većina roditelja u Federaciji odlučuje se za cijepljenje djece

cijepljenje
17.09.2016.
u 11:39

Smanjen postotak cijepljene djece izravna je posljedica brojnih kampanja protiv cijepljenja koje se posljednjih godina vode u zemljama diljem svijeta, a ovaj negativan trend nije zaobišao niti Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije - izjavio je u razgovoru za Fenu  dr. Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Smatra da medijska izvješća o slučajevima djece koja su nakon primljene vakcine razvila trajni invaliditet, autizam i druge teške komplikacije i bolesti, izazivaju paniku kod roditelja koji, u strahu od mogućih nuspojava, odbijaju vakcinirati djecu.

Navodi kako u Federaciji BiH, ipak, većina roditelja shvaća vrijednost imunizacije i odlučuje se za ijepljenje djece, što je rezultat analize implementacije programa imunizacije u FBiH.

- Obuhvati imunizacijom iznose između 80-90 posto, ovisno od vrste cjepiva i uzrasta kada se daje cjepivo. Cijepljenje se obavljalo i u privatnom sektoru, osobito u većim gradovima, ali podaci o broju cijepljenih u tom sektoru nisu nam dostupni. U 2016. godini su problemi s nabavkom ovog cjepiva riješeni – kazao je dr. Musa.

Razlozi zašto pojedini roditelji oklijevaju s cijepljenjem djece, navodi dr. Musa, dio su šireg društvenog fenomena, a vezani su uz tendenciju ka promjeni percepcije rizika, gdje se bolesti koje se mogu prevenirati cjepivom smatraju manje opasnim ili s niskom učestalosti (a što je rezultat uspješnosti programa imunizacije), neopravdan strah od cjepiva, skepticizam i nepovjerenje prema državnim ustanovama i farmaceutskoj industriji, izostanak adekvatne medijske potpore, bilo zbog potrage za senzacionalizmom ili nedovoljne edukacije novinara kada je riječ o temama vezanim za zdravstvo, i konačno djelovanje lobista protiv cijepljenja, prije svega na internetu i društvenim mrežama.

- Pod pojmom lobista protiv cijepljenja podrazumijeva se osoba uglavnom bez formalnog medicinskog ili farmaceutskog znanja, koja koristi medije za širenje pseudoznanstvenih podataka i anegdotalnih dokaza, osporavajući službena medicinska stajališta – pojašnjava Musa.

Posljedice necijepljenja su pad kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, što prijeti ponovnim pojedinačnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem.

- U epidemiji morbila u 2014./15. godini, u Federaciji BiH registrirana su 5.103 slučaja, a među njima 553 osobe su hospitalizirane. Komplikacije su češće kod djece mlađe od pet godina i trudnica – naglašava Musa.

Među roditeljima "sporno" cjepivo protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR), objašnjava dr. Musa, u upotrebi je pedeset godina.

- U 1981. godini, kombinirana cjepiva protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR) je uključena u program imunizacije. Uvođenje cjepiva protiv morbila rezultiralo je značajnim smanjenjem registriranih slučajeva morbila, zaušnjaka i rubeole. Za vrijeme ratnih zbivanja u BiH devedesetih godina i osnovno cjepljenje djece je bilo ugroženo, ostavljajući jedan dio djece nezaštićenim ili nepotpuno zaštićenim. U poslijeratnom razdoblju anticjepivnim lobiranjem, koje je sa zakašnjenjem u odnosu na zemlje Zapada, stiglo i u našu zemlju, MMR cjepivo je povezivano sa strahom i kontroverzom, što je imalo za posljedicu nedostatne ciljne obuhvate imunizacijom - kazao je on.

Komentirajući to da vakcinu MMR mnogi roditelji povezuju s autizmom, dr. Musa podsjeća na članak objavljen 1998. godine, u kojem je izražena zabrinutost zbog moguće veze između MMR cjepiva i autizma. Ističe da je taj članak povučen iz časopisa u kojem je objavljen zbog brojnih naknadno utvrđenih propusta i nepravilnosti, dok je prvi autor ostao bez licence za obavljanje medicinske djelatnosti, a deset suradnika se odreklo članka.

- Veza između MMR cjepiva i autizma je odbačena, što je dokazano brojnim znanstvenim studijama – tvrdi dr. Musa.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je tijekom razdoblja 2000.-2014., cijepljenjem protiv morbila spriječen 17,1 milijun smrtnih ishoda.

U konačnici dr. Musa podsjeća da je u Federaciji BiH imunizacija zakonska obveza, kao i u brojnim drugim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?