Agencija za sigurnost hrane BiH županijskim inspekcijskim upravama poslala upozorenje, obilaze se prodajna mjesta

Poljska piletina zaražena salmonelom u trgovinama ZHŽ-a

'posebni prilog/ 03. 04. 2003. jaja-veterinarski fakultet-salmonela snimio: zeljko hladika'
Foto: Željko Hladika
04.06.2014.
u 09:37

Uvezeno je 21.015 kg zaražene piletine u Hercegovini

U BiH je prije nekoliko dana uvezeno zaraženo meso iz Poljske. Naime, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaprimilo obavijest od Agencije za sigurnost hrane BiH da je na tržište uvezeno zamrznuto pileće meso kontaminirano Salmonellom spp. podrijetlom iz Poljske nakon čega je obavijestilo sve uprave s područja FBiH da se ova vrsta mesa hitno povuče s tržišta. Na informaciju su prvi reagirali inspektori iz Hercegbosanske županije koji su već obišli veliki dio terena. Prema riječima Orjane Semren, veterinarske inspektorice HBŽ-a, jučer su inspektori obišli trgovine u Tomislavgradu i Livnu te nisu pronašli sporni proizvod. “Mi ćemo nastaviti i sljedećih dana obilazak trgovina, međutim, do sada nismo ništa pronašli”, kaže Semren. Inače, naziv proizvoda je: Mrozony MDOM z kurezaka, Mrozony MDOM (BADER) z kurezaka 3 Mm, a proizvođač je Predsiebiorstwo Drobiarskie Grzogorz Wyrebski, Wroblew 51, 98 – 285, Wroblew, Poland. Zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Zoran Đerić kaže kako je ova agencija izdala upozorenje još 20. svibnja te da se, prema podacima, koje ima Agencija za sigurnost hrane piletina nalazi na području Zapadnohercegovačke županije.

Kompletnu priču čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 1

QJ
qna.joes
09:57 05.06.2014.

Štovani, navedeni proizvod NIJE gotov proizvod i nemože se naći na policama u trgovinama, već je sirovina (otkošteno i mljeveno pileće meso na čestice od 3 mm) koja dolazi u zamrznutom kockastom obliku po 20 - 30 kg i koristi se za proizvodnju obarenih pilećih proizvoda: salame, hrenovke, paštete... Dakle, treba imati kompetentne i obučene inspektore koji neće "skakati" po trgovinama već ići u proizvodne pogone i skladišta proizvođaća... Pozdrav!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?