Federacija BiH

Novi Zakon o MIO od 1. siječnja 2018. ili masovni prosvjedi umirovljenika

29.11.2017.
u 07:00

Ako novi Zakon o MIO ne stupi na snagu 1. siječnja 2018., umirovljenici najavljuju masovne prosvjede ispred zgrade Vlade FBiH, rečeno je nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika umirovljenika i Vlade FBiH. U izaslanstvu Vlade FBiH bili su premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenici premijera federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalna ministrica financija Jelka Milićević i ravnatelj Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić. U izaslanstvu predstavnika umirovljenika bili su predsjednik Skupštine Saveza udruga umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić, predsjednik Izvršnog odbora tog Saveza Mehmedalija Rapa, članovi Izvršnog odbora i Stožera za prosvjede Saveza, kao i predstavnici Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar na čelu s predsjednikom Ivanom Kožulom. Drljača je kazao kako je Zakon o MIO najznačajniji zakon iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH u ovom mandatu, a možda i Vlade Federacije BiH. - Na ovom zakonu radilo se godinama i stalno su bile konzultacije s umirovljenicima te smo pokušavali zajednički tražiti optimalna rješenja. Ovo je projekt Vlade FBiH. Imali smo mnogo sastanaka s umirovljenicima. To je proces koji traje više godina. Na jednom od sastanak u dobrom dijelu smo usuglasili odredbe koje su predložili umirovljenici - kazao je Drljača. Kako kaže, nakon toga obratili su se i policijski službenici koji su tražili da se razmotre njihovi zahtjevi. Drljača je rekao kako je nakon analiza utvrđeno da bi, prema novom zakonu, mirovine tih službenika bile za 25 do 30 posto manje, što bi ih dovelo u nekorektan položaj. - Tražena su rješenja hoće li se ići kroz Zakon o MIO ili Zakon o policijskim službenicima kao lex specialis - kazao je Drljača dodajući kako je zaključeno da bi to dodatno bilo oko milijun i pol maraka na godišnjoj razini. On je rekao kako ta svota nije velika i da se zakoni trebaju temeljno raditi kako bi se obuhvatile sve kategorije. 
Drljača je kazao kako će Vlada FBiH razmotriti svih 100 amandmana koji su dostavljeni izvršnoj vlasti. Premijer Novalić rekao je da postojeći mirovinski sustav nije održiv zbog važećeg Zakona o MIO i ide prema raspadu. - Postojeći zakon je nepravedan. Naslijedili smo ogroman deficit Zavoda MIO. Tri puta više ljudi je umirovljeno u našem mandatu nego inače. Ipak, uspjeli smo deficit smanjiti za 70 milijuna KM. Točno je da veliki dio za doprinose Zavodu MIO duguju javna poduzeća, ali, eto, Željeznice FBiH već 14 mjeseci uplaćuju doprinose, GRAS također. Od Nove godine svi rudnici će morati plaćati doprinose i poreze - rekao je Novalić.

Predsjednik Skupštine Saveza udruga umirovljenika u Federacija BiH Omer Omerefendić kazao je kako je dogovoreno da nema nikakvih privilegija za bilo koga, a koji bi bili uneseni u novi Zakon o MIO. 
Kako kaže, usuglašeno je da mirovine budu onolike kolike su zarađene radnim stažem i uplaćenim doprinosima. - Naš raniji zahtjev je bio da se zakon donose po hitnoj proceduri. Umirovljenici FBiH su usuglasili da taj zakon može ići i u dvofaznom postupku pod uvjetom da bude donesen do kraja godina i da stupi na snagu 1. siječnja 2018. - rekao je Omerefendić. Upozorio je kako će Stalni stožer za prosvjede umirovljenika zasjedati stalno do Nove godine te da će Stalni stožer pripremati prosvjede koji će se održati pred Parlamentom FBiH, a na kojima bi prisustvovalo više od 100 tisuća ljudi. - Mi imamo 650 tisuća glasača - zaključio je Omerefendić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije