Milan Bandić:

Minimum poštenja i iskrenosti nalaže da svaki narod izabere sebi predstavnike pa makar izabrao crnog vraga

Zarko Basic/PIXSELL
10.12.2018.
u 19:33

Već skoro gotovo dva desetljeća je Milan Bandić na čelu glavnog grada Hrvatske, a energije i motivacije kako kaže ne nedostaje mu ni u sedmom desetljeću života. 

- Pozitivna strast i ljubav koje me pokreću već gotovo devetnaest godina rezultirali su time da se osjećam bolje nego prije 2000. godine. Imam više motiva nego tada, rekao je Bandić za Klix.ba ekoliko sati prije nego što je hospitaliziran zbog plućne embolije. 

- Motivira me ljubav da nešto napravim. Ljubav pokreće sve. Bog je ljubav, pozitivna strast je ljubav. Ali lideri se rađaju... Probajte raditi tri puta više od prosječnog čovjeka i uspjet ćete uz talent koji trebate posjedovati. To je zajamčen put ka uspjehu, rekao je Bandić. 

Govoreći o tome kako je biti Hercegovac na čelu Zagreba, Bandić kaže kako je u Zagrebu već gotovo 45 godina i osjeća se kao i svaki građanin grada Zagreba. 

- Svi projekti, ulice, trgovi, prometnice, skijališta, mostovi... Sve je to lijepo, ali ono što je moja najveća zaostavština, moj najveći projekt je multietničan, multikonfesionalan Zagreb koji je otvoren i siguran. Osjećam se kao pravi Zagrepčanin koji živi, voli i osjeća ovaj grad i koji je sretan da sa svojim sugrađanima može nešto napraviti. Ništa ne bih uspio bez sugrađana, oni su mi puno pomogli. Zagreb mi je dao sve, a ja Zagrebu nisam vratio ni pola. Ali ima još vremena..., istaknuo je Bandić.

Komentirajući zašto ga građani Sarajeva vole, Bandić kaže kako i on voli njih. 

- Volim i ja Sarajlije. Volim sve ljude. Ja sam hrvatski sin Bosne i Hercegovine, prijatelj sva tri bh. naroda i u svakom kutku BiH osjećam se kao da sam u svojim Grudama, gdje sam se rodio u Donjim Mamićima. Ja sam jednostavno takav čovjek, jednako se osjećam u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Bihaću i bilo gdje drugo. To je tako jednostavno i to je istina, nema druge osim te, tvrdi Bandić. 

Govoreći o položaju Hrvata u BiH te jesu li ugroženi i majorizirani, Bandić navodi kako se svatko mora mora izboriti za svoju ravnopravnost. 

- Na papiru je BiH zemlja dva entiteta i tri etniteta. U praksi ima problema, jer Dayton je s jedne strane cementirao odnose u BiH, a s druge strane onemogućio bilo kakve promjene koje bi još jače, transparentnije i pravednije potvrdile tu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Hrvati tu uvijek poberu deblji kraj. Tako je bilo i na ovim izborima. To nije dobro, jer minimum poštenja i iskrenosti nalaže da svaki narod izabere sebi predstavnike pa makar izabrao crnog vraga. Nije to dobro dugoročno za BiH i vjerujem da će se dogoditi te ustavne promjene koje će osigurati da svaki narod bira svog predstavnika. To je korak ka većoj ravnopravnosti Hrvata u BiH, naglasio je Bandić. 

- Legitiman predstavnik treba biti legitimniji. Komšić je legitiman po postojećim pravilima, ali bi bilo poštenije, legitimnije i iskrenije da su to Hrvati napravili. Dugoročno će se to pokazati lošim, a trenutno je to sve legitimno. Nema tu problema, osim polemike koliko je to pošteno i iskreno i koliko je to za buduću BiH dobro, rekao je Bandić komentirajući izbor Komšića. 

Dodao je i kako aktuelna vlada RH u kojoj ja participiram s podrškom bez učešća u izvršnoj vlasti zaista iskreno radi na zaštiti hrvatskog korpusa u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?