strah od virusa

Kinezi s Pelješkog mosta do daljnjega ostaju kod kuće, gosti iz Azije i dalje će stizati u Neum i Dubrovnik

Reuters
29.01.2020.
u 21:00

Zaposlenici kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova na Pelješkome mostu, koji su ranije otputovali kući na odmor i radi proslave Nove godine, do daljnjega ostaju kod kuće.

Dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako su dobili informaciju o odgodi povratka zaposlenika CRBC-a u Hrvatsku, a upravo zbog situacije s koronavirusom, piše Slobodna Dalmacija

– Oni se neće vratiti u Hrvatsku kako je planirano u roku od 15 dana. Njihov je povratak odgođen do daljnjega – rekao je dr. Ljubić.

Informaciju o odgodi povratka CRBC-ovaca potvrdio je i njihov glasnogovornik u Hrvatskoj Mario Tevšić koji je rekao kako je Uprava odlučila da svih 12 radnika s Pelješkog mosta koji su otišli kući na odmor tamo i ostaju dok se stanje u Kini ne stavi pod kontrolu.

Grupa kineskih turista, među kojima ih je bilo 18 upravo iz Wuhana, žarišta koronavirusa, u ponedjeljak ujutro je iz Neuma preko graničnog prijelaza Doljani krenula na put prema Sarajevu. Zavod za javno zdravstvo BiH je službenicima granične policije podijelio maske i rukavice za jednokratnu upotrebu s uputom da ih koriste tijekom provjere putovnica svih putnika koji dolaze iz zahvaćenih područja, prenose tamošnji mediji.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska raspolaže podatkom kako je od 13. do 27. siječnja ove godine na ovom području prijavljeno 266 kineskih državljana na kratkotrajnom boravku.

Kineski turisti iz grada Wuhana su prije odlaska za Sarajevo prenoćili u jednom od manjih neumskih hotela.

– Osim provjere osobnih dokumenata, na granici nije bilo novih zdravstvenih pregleda. Naime, u Neumu su ih pregledali liječnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Navodno je sve uredno. Dakle, pregledani su Milanu, u Hrvatskoj i u Neumu. Vjerujem da nema razloga za zabrinutost – kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika općine Neum.

Koliko mu je poznato, ova grupa kineskih gostiju, od kojih je dio upravo iz Wuhana, uputila se iz matične zemlje prije otprilike pet dana i krenula na kružno putovanje Europom. Kratko se zadržavaju u svakom odredištu, pa su tako prenoćili u Sarajevu i potom krenuli u Srbiju.

– Žao mi je tih putnika i njihova odmora, kao da su kužni. Nisu krivi što su bukirali odmor prije. Svaka osuda njihova dolaska po meni je primitivna. Sve analize koje su dosad provedene kažu kako nisu zaraženi virusom. Uostalom, znanstvenici kažu kako je virus na razini gripe i koban za rizične skupine stanovništva. Radim u dva hotela i da su rezervirali smještaj kod mene, sa zadovoljstvom bih im pružio gostoprimstvo. Srećom, toliko su mirni, korektni, disciplinirani i strpljivi i uistinu ne znam kako bismo mi reagirali na njihovu mjestu. Bilo bi ajme majko! – kaže Davor Krešić.

Gosti s azijskog tržišta u ovo doba godine i dalje će stizati u Neum, baš kao i u Dubrovnik, kaže neumski predstavnik turističkih djelatnika.

Svjetska zdravstvena organizacija jučer se oglasila priopćenjem kako je prijavljeno 2014 oboljelih od koronavirusa, od toga 29 slučajeva zabilježeno je izvan Kine. Do jučer je potvrđeno 56 umrlih od ovog virusa.

Zračne luke koje već nisu njima opremljene, nabavljaju i postavljaju termovizijske kamere radi detekcije povišene tjelesne temperature putnika koji ulaze u zemlju. Zračna luka Dubrovnik trenutačno ne provodi sustavnu kontrolu putnika termovizijskim kamerama - kaže Josip Paljetak, glasnogovornik aerodroma u Čilipima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?