Borjana krišto

Još nismo postigli konsenzus o krupnim političkim pitanjima koja se tiču izbornog zakona

borjana krišto
Foto: VL FOTO
12.01.2016.
u 15:09

Predsjedateljica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto ocijenila je danas da su promjene izbornog zakonodavstva limitirane samim tim zakonom.

- Znate da smo u godini lokalnih izbora i da se izborno zakonodavstvo, odnosno Izborni zakon ne može mijenjati od momenta kada se raspišu izbori, a izbori se raspisuju šest mjeseci prije njihovog održavanja - izjavila je Krišto novinarima u Sarajevu.

Po njenim riječima, Interresornoj radnoj skupini ostalo je još malo vremena da napravi prijedloge za izmjene izbornog zakonodavstva "kako bi ga učinili demokratskijim i funkcionalnijim u smislu održavanja, provedbe i objave rezultata izbora, pa i funkcioniranja vlasti“.

Krišto je navela da se u ovom trenutku može reći da su postigli konsenzus o promjenama određenih stvari koje su manje političke, a više pravne, možda i tehničke naravi.

- A ona krupna politička pitanja koja se tiču izbornog zakonodavstva i tiču se recimo provedbe presude Europskog suda za ljudska prava, odluke Ustavnog suda BiH za grad Mostar, u ovom trenutku još nismo postigli određeni konsenzus.  Znači, sve ono što usuglasimo na toj grupi, mi ćemo morati već idući mjesec pustiti u proceduru, a sve ono što do tog trenutka ne usuglasimo, ne bi trebalo biti ni predmet promjena izbornog zakonodavstva - smatra Krišto.

Izrazila je uvjerenje da svi čine dodatne napore da se na političkoj razini usuglase određeni stavove kad je u pitanju i izbor člana Predsjedništva i izbor za Dom naroda te provedba odluke Ustavnog suda za grad Mostar...

- Hoćemo li u tome uspjeti to ne ovisi samo, niti o meni kao pojedinom članu, niti o HDZ-u BiH, nego političkim predstavnicima koji dolaze iz sva tri naroda - zaključila je Krišto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije