Uskoro počinju radovi

Izdvojeno pet milijuna maraka za rekonstrukciju ceste Tromeđa - Zvirovići

14.04.2018.
u 13:40

Regionalna cesta R425a Tromeđa - Zvirovići u dužini od 6,4 km uskoro će biti rekonstruirana. Vlada FBiH je na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku o izdvajanju 5 milijuna KM potrebnih za završetak radova na prometnici koja spaja magistralnu cestu s autocestom, piše Večernji list BiH.

Prometno opterećenje

Kako navode iz Federalnog ministarstva prometa i veza FBiH, projektom izgradnje autoceste na koridoru Vc, na dionici Počitelj - Bijača, planiran je i izgrađen čvor Zvirovići - Međugorje koji je, za sada, osim čvora Zvirovići koji se nalazi uz samo granicu, jedini spoj lokalne mreže cesta na izgrađenu dionicu autoceste na jugu. - To znači da se sav promet koji ide iz smjera Čapljine i Čitluka prema autocesti i s nje vodi preko regionalne ceste R425a (Tromeđa - Zvirovići - Trebižat), što značajno utječe na povećanje opterećenja na navedeni pravac. Svjesna važnosti povezanosti autoceste na lokalnu mrežu cesta, Vlada FBiH donijela je zaključak početkom lipnja 2014. kojim je naloženo JP Autoceste FBiH i Ministarstvu prometa i veza FBiH provesti aktivnosti na prilagođavanju nekoliko cesta nižih kategorija u stanje da mogu prihvatiti dodatno opterećenje prometa s autoceste - stoji u obrazloženju odluke Vlade FBiH. Jedan od pravaca iz navedenog zaključka Vlade FBiH je i cesta R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići - Trebižat. Temeljem zaključka Vlade, potpisan je ugovor između Federalnog ministarstva prometa i veza, JP Autoceste FBiH te Ministarstva prometa i veza HNŽ-a, kojim je predviđeno investiranje u rehabilitaciju predmetne ceste u cilju njezina dovođenja u stanje da može prihvatiti generirani promet. Obvezu izrade projekata rehabilitacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, preuzelo je Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a te je angažiralo projektantsku kuću Integra d.o.o. Mostar koja je izradila potrebnu projektnu dokumentaciju. Cijela dionica regionalne ceste R425a, ukupne dužine 10,1 km, podijeljena je na 3 faze: Trebižat - Zvirovići, Zvirići - Međugorje i Međugorje - Tromeđa. Resorni ministar Denis Lasić podsjeća kako je kroz ugovor o izgradnji autoceste na poddionici Zvirovići - Kravica izvršena rehabilitacija na dionici Zvirovići - Trebižat, a vrijednost radova je 1,282.467,38 eura (bez PDV-a).

Vrijedna gradilišta

- Ovim zahvatom je kvalitetno riješen prilaz na autocestu iz smjera Čapljine, što je upotpunjeno i izgradnjom kružnog toka na spoju magistralne ceste M6 i regionalne ceste R426a u mjestu Trebižat, koji je financiran iz sredstava JP Ceste FBiH.

Lasić ističe kako su, po ranije planiranoj dinamici izgradnje autoceste na dionici Počitelj - Zvirovići, planirana sredstva za realizaciju radova na provedbi faza 2 i 3 rehabilitacije ceste R425a u ukupnom iznosu od 2,3 mil. eura (bez PDV-a), no, zbog ponavljanja natječaja za izgradnju autoceste, nije došlo do realizacije radova na regionalnoj cesti te je zbog toga Vlada FBiH donijela tu odluku. Podsjetio je i na činjenicu kako je stanje regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići i prije otvaranja autoceste bilo relativno loše, a dodatnim opterećenjem od generiranog prometa, posebno prema Međugorju, dovedena je gotovo do stanja neupotrebljivosti, na što upozoravaju korisnici, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Uz spomenutu prometnicu, uskoro bi trebali početi radovi i na izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje, vrijednoj 100,000.000 KM. Kada je riječ o Hercegovini, u tijeku je višemilijunski projekt izgradnje ceste Stolac - Neum. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?