oporavak od poplava i klizišta

Iz Federalnog fonda osam županija dobilo 15,5 milijuna maraka

29.07.2016.
u 08:00

Do početka ove godine je na račun Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriju FBiH uplaćeno nešto više od 15,5 milijuna maraka. Kao što je poznato, Fond i račun su uspostavljeni prvenstveno kako bi se sanirale ogromne štete od poplava i klizišta koji su 2014. godine zahvatili značajan broj općina u Bosni i Hercegovini.

Najviše novca ZD županiji

Od spomenutog iznosa, najviše sredstava usmjereno je iz federalnih ministarstava te javnih poduzeća, a u znatno manjem donatori su bili druga poduzeća te pojedinci. Tu su i sredstva od pola milijuna maraka koja su udružena s UNDP-om po potpisanom sporazumu o sufinanciranju izgradnje kuća. Najviše novca doznačeno je Zeničko-dobojskoj županiji koja je bila najviše i pogođena posljedicama poplava i klizišta. Ovoj županiji dodijeljena su oko 6,4 milijuna maraka, dok je drugoj županiji s najviše prijavljene štete - Tuzlanskoj proslijeđeno 4,8 milijuna KM. U ZDŽ-u su sanirane 1204 kuće, 98 je kupljeno ili izgrađeno, a pomoć je dobilo i 287 gospodarskih subjekata te sedam infrastrukturnih projekata. U Tuzlanskoj županiji su, pak, dodijeljena sredstva za sanaciju 521 kuće, 81 je kupljena ili izgrađena, a 118 gospodarskih subjekata je potpomognuto sredstvima s računa Fonda. Ukupno osam infrastrukturnih projekata je podržano u TŽ.

Posavska županija također je bila u cijelosti pogođena poplavama i klizištima prije dvije godine. Iz Federalnog fonda, odnosno namjenskog računa, ovoj županiji proslijeđeno je nešto više od 1,5 milijuna maraka. Zahvaljujući tom novcu sanirano je djelomično ili u cijelosti 648 kuća i 105 gospodarskih subjekata, ali ni jedan infrastrukturni projekt. Iz istog fonda je Hercegovačko-neretvanskoj županiji dodijeljen milijun maraka, i to za infrastrukturne projekte.

Manji iznosi

Znatno manje iznose dobile su ostale županije, pa su tako Sarajevskoj proslijeđene oko 622 tisuće, Unsko-sanska je dobila 597, Bosansko-podrinjska 66, a Srednjobosanska županija 54 tisuće maraka. Dvije županije, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska, nisu uopće dobile sredstva iz ovoga fonda.

Određena sredstva za sanaciju su kroz projekte utopljavanja zgrada radi uštede te za hitnu sanaciju klizišta proslijeđena i preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Riječ je o ukupno 1,7 milijuna maraka, od čega su po 539 tisuća KM dobile Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija, Sarajevskoj je proslijeđeno 538, a Posavskoj 100 tisuća maraka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije