uređenje središta Općine

Grude dobivaju produženi trg, novu ulicu, poslovni centar...

12.03.2022.
u 15:15

Preduvjeti za uređenje središta Gruda stvaraju se u kontinuitetu još od 2012.

Ova vremena nisu dobra za velike projekte, sve češće se govori aludirajući na sve ono što nas je snašlo u protekle dvije godine. Međutim, raditi se mora. U jednoj lokalnoj zajednici, u općini Grude, svi su veliki projekti rađeni uglavnom u teškim vremenima, godinama siromaštva i beznađa, piše Večernji list BiH.

Ima to svoje utemeljenje i u psihologiji jer, kad čovjek vidi da se negdje nešto veliko radi, odmah dobije polet da nije sve izgubljeno i da kad-tad moraju doći bolja vremena pa i on krene raditi na svoju radost i onih oko njega.

Pješačka zona

I ovog puta, u kriznom razdoblju, u Grudama će krenuti jedan od većih projekata, a riječ je o uređenju samoga središta na 55 tisuća četvornih metara. A kakve će biti te nove Grude i samo središte, pitali smo grudskog načelnika Ljubu Grizelja, čovjeka koji je još 2012. došao s idejom potpunog uređenja središta Gruda i odonda stvarao preduvjete da krene u totalnu "ofenzivu".

- Nakon višegodišnjeg rada na regulacijskom planu samoga središta općine Grude, izrađivač plana Ecoplan Mostar došao je u fazu da nam predstavi projekt pa smo otvorili javnu raspravu o urbanističkoj osnovi detaljnoga plana. Prema mišljenju struke, nije čak ni uobičajeno da se izlaže urbanistička osnova i otvara javna rasprava, međutim, mi smo željeli i u ovoj ranoj fazi, s obzirom na to da je osjetljivo područje i da se radi o 55 tisuća četvornih metara ili 5,5 hektara strogog središta Gruda, prokomentirati ovu situaciju s građanima. To je središte omeđeno s nekoliko ulica. Na zapadu Ulicom fra Gabre Grubišića, na jugu Republike Hrvatske i Mate Bobana, na istoku Ulicom kralja Tomislava i na sjeveru će se raditi nova ulica koja još nema imena i za koju je dijelom trasa izvedena u smislu njezina uređivanja - govori nam načelnik Grizelj.

Otkriva i zašto se sada krenulo s prezentacijom nacrta urbanističke osnove regulacijskog plana "Centar Grude", kako se projekt zove, i što će biti u sklopu njega. - Trenutak koji smo izabrali jest onaj kada smo većinu imovinsko-pravnih odnosa riješili, što je ključno da bi se ovakav dokument donio i da idemo u njegovu realizaciju. Većina pravnih odnosa, osobito na izgradnji nove ulice iznad zgrade Eroneta i malog skladišta Duhanske stanice, omogućit će Grudama da prodišu, odnosno da imamo veću pješačku zonu, a i glavna ulica kod Parka hrvatskih velikana realizacijom projekta mogla bi se zatvoriti i mogli bi se organizirati neki značajniji društveni događaji. Ugodno sam iznenađen javnom raspravom jer su, osim direktora javnih institucija, tu bili i direktori javnih poduzeća, županijskog Ministarstva prostornog uređenja, kao i neki poduzetnici i predstavnici stanara te ljudi koji žive u području ovog obuhvata - kaže nam načelnik Grizelj.

U planu je i značajna pješačka zona od početka Parka hrvatskih velikana s njegove istočne strane pa sve do crkve svete Kate.

- Imat ćemo jedan izduženi, urbanisti kažu, produženi gradski trg, gdje bi se gradskim stubama svladale određene visinske razlike, prije svega velika razlika između budućeg poslovnog centra, malog skladišta i Duhanske stanice, a to je ključ uređenja i budućnosti samog središta Gruda - dodaje Grizelj. Činjenica je i da je Općina Grude kupila malo skladište Duhanske stanice i pripadajuće zemljište te se uknjižila na sjeverni prostor, dogovorila se i uknjižila na parcele privatnika na trasi nove ulice.

5000 kvadrata, četiri etaže

- Stoga pripremamo pismo inicijative budućim investitorima za poslovni centar Grude u malom skladištu Duhanske stanice na površini od pet tisuća kvadrata zatvorenog prostora na četiri etaže. Znači, tu će se nalaziti trgovački, ugostiteljski, uredski, administrativni i drugi sadržaji - naglasio je. Općenito, odjek oko uređenja Gruda pozitivan je. - Ovo su neki ciljevi koje trebamo i želimo postići - zaključuje Grizelj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?