Vinogradari

Cijela Hercegovina trpi posljedice nepogoda, traži se pomoć države

03.05.2017.
u 21:42

Situacija je teška, neophodno je uključenje nadležnih instanci svih razina vlasti u njeno rješavanje, jedan je od zaključaka sastanka

Grupacija vinogradara i vinara Gospodarske komore Federacije BiH održala je sastanak u Mostaru gdje su glavna tema bile posljedice nedavnih elementarnih nepogoda, te prijedlozi za naknadu šteta. 

Situacija je teška, neophodno je uključenje nadležnih instanci svih razina vlasti u njeno rješavanje, jedan je od zaključaka.

"Svi vinari su pogođeni i štete su jako velike, tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode za ovo područje, a koliko znam to su već učinile četiri općine, Čapljina, Čitluk, Ljubuški i Široki Brijeg", kazao je Josip Marijanović, predsjednik Grupacije vinara i vinogradara.

Ukupan iznos štete je teško procijeniti, a on u postotcima iznosi od dvadeset posto, do potpune štete.

"Ovakvih razmjera štete nisu zabilježene ranijih godina posebno ne od mraza, bilo je šteta od grada koje su jednim dijelom naplatile od države", dodao je Marjanović.

Zlatko Huskić sa plantaže "Revita plant" kaže da se štete na pojedinim sortama kod njih procjenjuju na 70 posto.
Nemoguće osigurati prinose kod naših osiguravajućih kuća.

"Probamo uspostaviti određenu vezu na sustav preko komore, do Federalnog ministarstva poljoprivrede, do županijskih ministarstava i inspekcija. Šteta je evidentna, a ona će se prenijeti i na naredne godine. Sada poduzimamo mjere na naredne sezone, ova je sezona za nas već prošla", kazao je Huskić, te dodao da je procijenjena šteta za plantažu s koje on dolazi između 1,5 i 2 milijuna KM.

Huskić je još kazao da je poseban problem nemogućnost osiguravanja prinosa, jer svjetske i europske osiguravajuće i reosiguravajuće kuće ne žele reosigurati naše osiguravajuće kuće.

Miro Ćorić predstavnik Podrumia "Andrija" kazao je da su štete na njihovim vinogradima i vinogradima njegovih kooperanata oko 90 posto, te da su ovi mrazevi donijeli i znatno više posla vinogradarima, prije svega u saniranju šteta. Sastanak je još tretirao i osvrt na poticaje u poljoprivredi za tekuću godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije