promjene

Agencija za bankarstvo RS-a preuzima nadzor nad mjenjačnicama

novac
ilustracija
09.05.2024.
u 07:17

Agencija za bankarstvo RS-a, kao regulatorno i nadzorno tijelo banaka, mikrokreditnih organizacija i drugih organizacija bankarskog sustava, preuzet će nadležnost nad izdavanjem i oduzimanjem dozvole za obavljanje mjenjačkih poslova od Ministarstva financija, kao i kontrolu mjenjačkih poslova koji su u nadležnosti Porezne uprave.

Ove promjene donosi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji je nedavno usvojila Vlada RS-a i koji je upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini. Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unaprjeđenja funkcioniranja tržišta i tržišne konkurencije, unaprjeđenja postupka licenciranja mjenjača i kontrole obavljanja mjenjačkog poslovanja, navode u Vladi. Zakonom se unaprjeđuje način izvještavanja o kreditnim poslovima s inozemstvom i usuglašavanja s propisima koji su u normativnom smislu povezani sa zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje.

- Izmjenama i dopunama zakona predložen je nastavak liberalizacije tekućih transakcija, kapitalnih poslova i platnih usluga te jačanje sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti kod licenciranja mjenjača i njihova nadzora, kao i u fizičkom prijenosu sredstava plaćanja preko granice - ističu u Vladi. Ministarstvo financija izradilo je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju u suradnji s Poreznom upravom i Agencijom za bankarstvo, uzimajući u obzir zaprimljene inicijative i prijedloge za unaprjeđenje deviznog poslovanja. Prednacrt zakona bio je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva financija da bi se učinio dostupnim široj javnosti radi davanja eventualnih primjedbi i komentara. Podsjećamo, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, usvojen u veljači u BiH, donosi niz novina za financijske institucije, mjenjačnice, gospodarska društva, ali i kriptosektor. Jedna od novina u novom Zakonu jest i ta da će regulator (Agencija za bankarstvo RS) posredstvom banaka kontrolirati i subjekte koji se bave mjenjačkim poslovima pa možemo konstatirati da je i to jedna od novih uloga banaka u primjeni ovog Zakona.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije