hkud 'sveti ante' cim

Sa sobom donose ljepotu, vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva

12.06.2019.
u 17:10

Danas od 17.15 sati počinje svečana proslava Svetog Ante u Cimu. Ovim danom obilježit će se i Lipanjske zore HVO-a Treće cimske bojne, Dan škole i Dan HKUD-a “Sveti Ante” Cim koji je uveličao ovogodišnji Večernjakov pečat sudjelujući u defileu od zgrade Večernjaka do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a zatim i nastupio na crvenom tepihu ispred Kosače.

Plodovi društva

Kulturno-zabavni program, nakon svete mise koja je u 19 sati u crkvi svetog Ante u Cimu, počinje od 20.15 sati na školskom igralištu. HKUD “Sveti Ante” Cim jedno je od najznačajnijih društava na ovim prostorima, a datira još od 1872., kada je u njedrima mostarskog franjevačkog samostana u društvo niklo i stasalo.

- Brižno je njegovano i raslo, u različitim okolnostima i razdobljima, plodove donosilo, sve do potkraj II. svjetskog rata kad je njegov rast zaustavljen. Godine 1993., na tom drevnom stablu Društva sv. Ante u Mostaru, od preživjelih grana i ogranaka, oblikovala se nova grana pravno ustrojena, s mladim izbojcima i grančicama, pod imenom Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Sveti Ante” Cim iz Mostara. Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih - govore za Večernji list aktualni predsjednik Društva Budimir Bošnjak i potpredsjednik Marinko Jurić. HKUD “Sveti Ante” Cim njeguje i čuva tradicionalno kulturno blago hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. - Skoro na svim smotrama folklora Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, te diljem inozemstva gdje smo sve nastupali, naše je društvo bilo zamijećeno jer sa sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva. Redovito nastupamo na smotrama folklora, proslavama, blagdanima i svetkovinama te u posebnim prigodama. Imamo svoja dva prepoznatljiva koncerta. Prvi je 12. lipnja u povodu Dana proslave Svetog Ante u Cimu, a drugi je u prosincu pod nazivom “Gradu s ljubavlju” koji upriličujemo u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru za cjelokupno pučanstvo Grada Mostara - govore nam voditelji Društva.

U posebno lijepom sjećanju čuvaju svoje nastupe po Hrvatskoj, na Vinkovačkim jesenima, u zagrebačkoj dvorani “Lisinski”, potom na gostovanjima u drugim gradovima te u Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj... kao i na Večernjakovu pečatu čiji su 18. rođendan uljepšali svojom koreografijom i nastupom.

Izvorni folklor

- Naš rad obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, rekreativne skupine, kao i onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda - kažu nam. Koreograf ansambla i umjetnički voditelj je Goran Juričić, koji se može podičiti sa svojih 45 godina amaterskog kulturno-umjetničkog rada, iskustvom koje je stjecao u mnogim društvima i od svojih je ranih godina vezan uz folklor. Umjetnički je voditelj i koreograf našeg društva od njegova ustroja 1993. godine. HKUD ima i Mješoviti zbor svetog Ante ‘39. Naime, pjevački zbor Društva svetog Ante imao je svoj prvi svečani nastup na Svijećnicu 2. veljače 1939. godine. Od tada su svake nedjelje pjevali na svetim misama i drugim prigodama.

Nakon podulje stanke, poslije Drugog svjetskog rata, 1993. godine 12. listopada u Domu svetog Ante u Cimu, nekolicina tada još uvijek živućih članova zbora, uz pomladak, organizira se i otpočinje s probama i pjevanjem pod imenom Mješoviti pjevački zbor svetog Ante ‘39. uspostavljajući tako i poveznicu s nekadašnjim pjevačkim zborom.

Zborom danas ravna profesorica Silvia Vukojević. Sva ova divna povijest najbolji je poziv da danas poslijepodne i predvečer dođete u Cim i proslavite blagdan svetog Ante i uživate u bogatom programu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije