Uskoro

Umirovljenici: Nećemo pristati na smanjenje mirovina, idu prosvjedi

umirovljenici
Kristina Štedul Fabac / VLM / Pixsell
13.05.2010.
u 13:54

Vlasti tvrde kako se mirovine samo prividno smanjuju, umirovljenici ne vjeruju vlastima

Umirovljenici iz cijele FBiH neće pristati na bilo kakvo smanjenje mirovina, a ukoliko Vlada FBiH donese bilo kakvu odluku o smanjenju, umirovljenici su spremni na prosvjede. Kako je u izjavi za medije kazao predsjednik Skupštine federalnog Saveza udruga umirovljenika Hamdo Mimić, mirovine nisu povećavane od kolovoza 2008. - To znači da nas Vlada drži već 20 mjeseci na istom koeficijentu od 1,65.

Međutim, mirovine se samo prividno ne smanjuju, jer kad se uzme porast troškova života, onda realna vrijednost mirovina pada, istaknuo je Mimić. Komentirajući upozorenje federalnog ministra financija Vjekoslava Bevande da bi mirovinski sustav mogao kolabirati ukoliko Vlada ne poduzme određene korake, Mimić ističe kako je to upozorenje nepobitna činjenica, ali da tu činjenicu umirovljenici ne prihvaćaju. - Imamo posebne primjedbe zašto je stala reforma mirovinskog sustava. Mi moramo tražiti način za ekonomsku stabilnost mirovinskog fonda, kazao je Mimić, prenosi Fena.

Kada je riječ o beneficiranim mirovina, Mimić ističe kako takvih mirovina ima oko 20 tisuća, ali da Vlada FBiH mora tražiti načina da servisira beneficirane mirovine jer ih je ona donijela svojim uredbama. Inače, prosječna mirovina u Federaciji BiH je oko 340 KM, najniža 296 KM, a najveća 1.975 KM s tim da tih najvećih ima svega 50 do 60. Predsjednik jedinstvenog hercegovačko-neretvanskog Saveza umirovljenika Alija Tanović kazao je kako ova županija ima 32 tisuće umirovljenika, a više od 70 posto umirovljenika u ovoj županiji ima najnižu mirovinu.

Oni su praktično u zoni ekstremnog siromaštva, a u čitavoj Federaciji BiH 206 tisuća umirovljenika nalazi se u takvoj situaciji, istaknuo je jučer u izjavi za medije Alija Tanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?