Novi naslov

Zrinjski sa svakim naslovom postaje sve veći pokret, ne samo sportski

Stojan Lasić
30.05.2017.
u 08:00

Trajala je dugo polemika s kolegama novinarima koliko je zapravo posjetitelja bilo na stadionu HŠK Zrinjski. Neki od njih kazali su kako se broj gledatelja kretao oko 10 tisuća, neki su postavljali brojku od oko 15.000 gledatelja... U svakom slučaju bila je to jedna od najvećih posjeta na nekoj domaćoj utakmici Zrinjskog, po našoj procjeni smatramo kako je na tribinama ukupno bilo oko 12.000 gledatelja, ali sam masovnost i nije poanta priče.

Veći pokret

Poanta je u tomu što Zrinjski iz godine u godinu postaje sve veći pokret, ne samo sporstki nego i društveni pokret. Zrinjski je vodeći klub hrvatskog naroda u BiH, sportski rezultati koje ostvaruje posljednjih godina privukli su mnoge oči u cijeloj regiji na sve ono što taj klub predstavlja. Zrinjski je bio i prvi istinski multietnički klub u Premijer ligi BiH za koji su nastupili i danas nastupaju pripadnici svih naroda ove zemlje, a navijači su bez razlike cijenili svakog od njih tko je na pravi način branio boje ovog kluba i sve onog što predstavlja popularni dres s lentom. Posjet na utakmici sa Slobodom samo je jedna od potvrda te teze. Kada je to Zrinjskom najviše trebalo njegovi navijači i simpatizeri su došli na tribine podržati ga. Sigurno kako je ova utakmica bila “mamac” veći nego neke prosječne premijerligaške predstave, ali to ne umanjuje značaj tako velike podrške. Jasno je kako plemići sa svakim novim osvojenim naslovom stiču sve više poklonika u cijeloj Hercegovini, ali i šire. Ne tako davno Zrinjski je igrao europsku utakmicu protiv Partizana, a Ultrasi su bili prisutni i na tribinama stadiona u Beogradu. Nije nemoguće da Zrinjski ždrijebom recimo dobije ponovno toga protivnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Bilo bi tada uistinu zanimljivo vidjeti kakvo bi stanje bilo tada na tribinama i terenu. U tih 10 godina od utakmica s Partizanom Zrinjski je puno jači i organiziraniji klub u svakom pogledu, klub s većom bazom navijača i poklonika i europskog iskustva. U granicama BiH Zrinjski je jedan od vodećih nogometnih brendova, a novi naslov pomoći će mu u potvrdi svoje pozicije.

Na utakmici sa Slobodom plemići su potvrdili svoju dominaciju. Igrali su bez grča i učinkovito. Sve je bilo lakše nakon prvog pogotka Nemanje Bilbije, koji je zatim zabio i drugi gol, a u drugom je dijelu mogao i do trećeg... Bilbija je ove sezone pokazao svoju kvalitetu zabivši 10 pogodaka i zabilježivši 13 asistencija. Uz malo sportske sreće Bilbija je mogao imati i puno bolju statistiku pogodaka i asistencija, a koliko je zapravo bio važan za momčad vjerojatno bi mogla pokazati statistika pretrpljenih prekršaja. On je stalno bio na meti protivničkih igrača. Velika stvar za njega je ta što je u odnosu na sezonu prije igrački znatno napredovao. Možda Bilbija nije igrač od milijun eura kako neki mediji u BiH označavaju igrače iz domaće lige, ali je uz Tomislava Tomića (Zrinjski), Harisa Duljevića Duljevića (Sarajevo), Ivana Lendrića (Željezničar) ili Miroslava Stevanovića (Željezničar) vjerojatno ono najbolje što u ovom trenutku može ponuditi Premijer liga BiH.

Europski posao

Zrinjski sada očekuje predah, a zatim i novi ciklus priprema za Europu. Mostarski klub imat će najviše problema sačuvati postojeći igrački kadar. Vrlo vjerojatno će otići neki od najboljih nogometaša te momčadi. Nekim od njih poput Tomića je istekao i ugovor, a konrketno bi on mogao karijeru nastaviti u slovačkom prvenstvu, odnosno u tamošnjem Trenčínu. Nekoliko agenata i protiv Slobode pratilo je igre Bilbije, Mešaanovića i Petraka. Svi nositelji igre Zrinjskog vjerojatno mogu igrati i na nešto višoj razini od one u Premijer ligi BiH. Ostaje vidjeti tko će ostati u Zrinjskom i u idućoj sezoni. Predsjednik Zrinjskog Denis Lasić je izjavio kako slavlje neće dugo trajati, jer se u klubu moraju okrenuti pripremama za novu sezonu.

- Pokušat ćemo zadržati postojeći kadar i pojačati se na određenim pozicijama. Tražit ćemo formirane, kvalitetne igrače koji će biti stvarna pojačanja za našu momčad. To je bio naš princip i do sada i nastavit ćemo ga slijediti. Već sutra počinjemo pripreme za novu sezonu, kazao nam je Lasić.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije