Svjetska zdravstvena organizacija objavila

Pandemija covida skratila životni vijek za 1,8 godina

koronavirus, covid
27.05.2024.
u 07:49

Pandemija je u roku od samo dvije godine izbrisala gotovo desetljeće napretka u poboljšanju očekivanog životnog vijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priopćila je da je pandemija covida 19 skratila očekivani životni vijek na svjetskoj razini za 1,8 godina, na 71,4 godine.

SZO je naglasila da se efekti nejednako osjećaju širom svijeta. Najteže su pogođene regije Sjeverne i Južne Amerike i jugoistočne Azije, s opadanjem očekivanog životnog vijeka za oko tri godine i skraćenja očekivanog trajanja zdravog života za dvije i pol godine godine između 2019. i 2021., javlja Srna.

Nasuprot tome, regija zapadnog Pacifika je bila minimalno pogođena tijekom prve dvije godine pandemije, s gubicima manjim od 0,1 godine u očekivanom životnom vijeku i 0,2 godine u očekivanom trajanju zdravog života.

U statističkom izvješću navodi se kako je pandemija preokrenula trend stalnog povećanja očekivanog općeg životnog vijeka i očekivanog zdravog životnog vijeka.

Pandemija je u roku od samo dvije godine izbrisala gotovo desetljeće napretka u poboljšanju očekivanog životnog vijeka.

Globalni očekivani vijek zdravog života opao je za 1,5 godina na 61,9 godina u 2021. godini i vratio se na razinu iz 2012. godine, navodi se u izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije