NAJHRANJIVIJA SU

Dijetetičar otkrio: Ovo su najzdravija mlijeka u trgovinama!

mlijeko
Shutterstock
27.05.2024.
u 08:55

Dijetetske smjernice Ministarstva poljoprivrede za Amerikance preporučuju konzumaciju tri porcije mliječnih proizvoda dnevno, po mogućnosti u oblicima bez masnoće ili s niskim udjelom masti

Obrano, kokosovo, bademovo, zobeno, sojino — police trgovina bogate su raznim mliječnim opcijama. Registrirana dijetetičarka imenovala je koje od njih imaju najviše mliječnih dobrobiti za zdravlje. "Kravlje mlijeko je na vrhu popisa u pogledu hranjivosti", napisala je u srijedu Natalie Rizzo, autorica knjige "Planted Performance". “Jedna čaša mlijeka od 230 mililitara ima 8 grama proteina, kao i 13 drugih bitnih vitamina i minerala.”

Rizzo je istaknula da je kravlje mlijeko dobar izvor kalcija i vitamina D, ključnog za zdrave kosti, kao i vitamina A i B te kalija, koji igraju važnu ulogu u tijelu, piše NY Post.

Dijetetske smjernice Ministarstva poljoprivrede za Amerikance preporučuju konzumaciju tri porcije mliječnih proizvoda dnevno, po mogućnosti u oblicima bez masnoće ili s niskim udjelom masti. Različite vrste kravljeg mlijeka sadrže istu količinu proteina, ali se razlikuju u kalorijama i masti. Obrano mlijeko nema masnoće i ima najmanje kalorija, dok punomasno mlijeko ima najviše i jednog i drugog. Varijacije poznate kao 1% i 2% nalaze se između. 

Onima koji mlijeko preskaču er ne mogu probaviti laktozu (šećer u mlijeku), USDA savjetuje da umjesto toga konzumiraju obogaćena sojina pića. "Sojino mlijeko je na vrhu popisa najzdravijih nemliječnih mlijeka", napisao je Rizzo. "U odjelu proteina može se usporediti s kravljim mlijekom, s 8 grama proteina na 230 mililitara." Ona predlaže da promućkate sojino mlijeko prije nego što ga popijete kako biste pomiješali sadržaj, a zatim ga ulijte u žitarice, smoothieje ili zobene pahuljice.

Prije konzumiranja provjerite da nemate alergiju na soju. Druga zdrava mlijeka koja Rizzo hvali uključuju "iznenađujuće kremasto" mlijeko od graška ("slične nutritivne vrijednosti kao sojino mlijeko"); nezaslađeno bademovo mlijeko ("niskokalorično"); i mlijeko od konoplje ("velika doza kalcija"). 

Međutim, čini se da ne smatra da je zobeno mlijeko među boljim opcijama. "Sve u svemu, kaloričnije je od mnogih drugih mlijeka i nudi samo malo vlakana i kalcija”, napisala je Rizzo. "Ako vam se zobeno mlijeko sviđa zbog okusa, slobodno ga isprobajte, ali to sigurno nije najzdravije mlijeko." Još jedna dijetetičarka iz New Yorka, Marissa Meshulam, također je rekla da zobeno mlijeko "nije najhranjivija opcija". "S nutricionističkog stajališta, 1 šalica zobenog mlijeka sadrži istu količinu ugljikohidrata kao i kriška kruha, oko 15 grama", rekla je Meshulam. “A kad se zob preradi u zobeno mlijeko, škrob u zobi se razgrađuje na jednostavne šećere.”

Zobeno mlijeko je bolje prošlo na EatingWellovoj listi najzdravijih mlijeka, zauzevši peto mjesto po sadržaju vlakana. Kravlje, sojino, bademovo i kokosovo mlijeko na vrhu su ljestvice, tim redoslijedom, dok su konopljino i rižino mlijeko na dnu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije