Katarina Vištica, uspješna sportašica i vojnikinja

Ljubušanka višestruka boksačka prvakinja i narednica Oružanih snaga

26.05.2024.
u 10:17

Ljubušanka Katarina Vištica, djelatnica 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH s činom narednice, uz vojničke dužnosti, višestruka je prvakinja u boksu. I danas se rado sjeća svog prvog odlaska na trening boksa. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled, prenosi jabuka.tv.

Sve počelo s knockoutom

- Imala sam rođaka koji je trenirao boks i upitala sam ga za preporuku što trenirati kako bih se osjećala bolje. S njim sam jedne večeri otišla na trening i doslovno se zaljubila u taj sport. Počela sam trenirati dvaput dnevno i svaki dan išla na trening, bilo da je padala kiša ili snijeg - kaže dodajući kako se u početku željela samo rekreativno baviti boksom. No, na nagovor tadašnjeg trenera pristala je sudjelovati na državnom prvenstvu u Brčkom.

- U finalu sam tada pobijedila djevojku u drugoj rundi klasičnim knockoutom i tako je sve počelo. Jednostavno, kad uđete u taj sport, tu i ostajete. Dok sam četiri godine išla u srednju školu, nitko nije znao da se bavim boksom. U to su vrijeme postojale predrasude - kaže Vištica te ističe kako joj je otac bio vojnik i inspiracija da se prije pet godina pridruži Oružanim snagama BiH.

- Odradila sam testiranje, prošla faze, liječnički pregled, da bih svojima doma rekla tek dva-tri dana prije polaska na osnovnu vojničku obuku. Naravno, to je bio šok, ali tata je rekao da se nada kako ću izdržati i tako je sve krenulo - kaže ova Ljubušanka, dodajući kako su u OS BiH žene ravnopravne s muškarcima. - Za sve što su muškarci sposobni, sposobne su i žene. Žene se čak u nekim situacijama bolje postave nego muškarci. Znanstveno je dokazano da žene bolje zapažaju neke detalje i vide pogreške pa će ispraviti nešto što muškarci ne mogu - kaže Vištica.

Dodaje kako joj je u početku bilo teško uskladiti sve vojničke i sportske obveze, ali da je uvijek imala podršku i razumijevanje svojih zapovjednika.

- Uz pomoć svojih zapovjednika i glavnih zapovjednika 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH, koji su mi uvijek izlazili u susret, nastavila sam nizati vrhunske rezultate i već sam 14. godinu zaredom aktualna prvakinja BiH u super welter kategoriji u boksu. Prošle, 2023. godine u Ljubuškom sam osvojila europski pojas do 72 i pol kilograma te također postala međunarodna odnosno svjetska prvakinja. Što se tiče BiH, to je povijesni uspjeh i nadam se da nećemo stati na tome - kaže Vištica ne skrivajući kako u budućnosti želi napredovati u karijeri.

- Idem na napredni tečaj i neću stati na ovom činu jer OS BiH pruža priliku svim mladim ljudima za napredak. Sad završavam studij kineziologije i nastavit ću edukaciju za čin časnika - kaže Katarina Vištica.

Mogućnost napretka

Ponosna je, kaže, što je dio Oružanih snaga BiH. - Radite nevjerojatan posao i imate mogućnost napredovati u karijeri. Iako bi to svi preko noći, ne može. Treba proći neki proces, a kada obitelj funkcionira, funkcionira sve. Jest malo čudno kada morate otići na teren tjedan dana, ali uz podršku obitelji sve se može - zaključuje. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije