Ovaj osnovni recept za japanski cheesecake, od samo 3 sastojka, rezultirat će laganim, slatkim i prozračnim kolačem koji je veoma jednostavan za napraviti.
No osim spomenuta 3 sastojka, jedino što će ti trebati jest 2 zdjele te okrugli kalup u kojem će se peći tvoj japanski cheesecake. Ovo je savršen recept za početnike, koji još nikada nisu pripremali japanski cheesecake, ali i za one koji vole njegov lagan i prozračan okus, bez mnogo komplikacija, piše miss gastro. Baci se na pripremu!
SASTOJCI
- bijela čokolada 250 g
- krem sir 230 g
- jaje 6 kom
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Dno okruglog kalupa obloži papirom za pečenje, a isto napravi i s rubovima.
- Centriraj kalup na sredinu komada alu folije kojom ćeš obložiti vanjski rub kako voda ne bi mogla ući u njega.
- Stavi bijelu čokoladu u zdjelu koja može ići u mikrovalnu pećnicu i zagrij ju u intervalima od 20 sekundi ili stavi čokoladu u zdjelu iznad kipuće vode te povremeno miješaj dok se ne otopi.
Rastopljenu bijelu čokoladu prebaci u veliku zdjelu i umiješaj krem sir. Ostavi da se malo ohladi, a zatim dodaj žumanjke i promiješaj da se svi sastojci sjedine. - Pomoću električnog miksera na velikoj brzini umuti bjelanjke u drugoj velikoj zdjeli dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
- U čokoladnu smjesu dodaj mali dio bjelanjka i miješaj sve dok smjesa ne posvijetli. Nježno dodaj preostali dio bjelanjaka.
- U pripremljeni kalup izlij dobiveno tijesto. Stavi okrugli kalup u lim za pečenje i dodaj u njega vruću vodu tek toliko da dosegne do pola kalupa za tortu.
- Peci cheesecake 40-45 minuta. Isključi pećnicu i ostavi posudu u pećnici još 15 minuta, a zatim ju prebaci na žičani stalak i ostavi da se potpuno ohladi.
- Izvadi cheesecake iz kalupa, prebaci ga na tanjur za posluživanje i ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Posluži uz dodatke po želji (voće, voćni sirup ili džem, čokoladni umak, kremu od limuna...)