Obavezno isprobaj

Mileram torta s malinama je novi slatki hit ovog proljeća!

Nevena Josipović
19.04.2025.
u 09:53

Blogerici Neveni Josipović klasična je mileram torta dosadna pa je recept nadogradila želeom i mousseom od malina. Obavezno isprobaj!

Ako baš moram birati što obožavam od šumskog voća onda su to maline, naravno uz jagode, ali maline posebno volim u tortama. Ova mileram torta je izuzetno lagane pripreme, lijepog izgleda i savršenog okusa. Ako mislite da su žele i mousse zahtjevni za izradu, varate se. Ne može biti jednostavnije. Ovo je idealan trenutak da isprobate recept za mileram tortu i uvjeri se koliko je zapravo dobra i ukusna.

BISKVIT

SASTOJCI

  • maslac 100 g
  • šećer 100 g
  • jaje 1 kom
  • prašak za pecivo 1 kom
  • glatko brašno 250 g

POSTUPAK

  • Omekšali maslac izmiksaj sa šećerom. Dodaj jaje, izmiksaj, te dodaj prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  • Zamijesi tijesto, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta.

KREMA

SASTOJCI

  • mlijeko 500 ml
  • prašak za puding od vanilije 2 kom
  • šećer 240 g
  • mileram 90 g

POSTUPAK

  • Odvoji malo mlijeka, a ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksaj puding, da ne bude grudica, te ulij kada ostatak mlijeka provrije. Nastavi miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pusti 2-3 minute da se malo prohladi. Dodaj mileram te dobro izmiksaj da se svi sastojci sjedine.
  • Tijesto nakon 30 minuta izvadi iz hladnjaka, stavi na radnu plohu te dodaj još šaku brašna i premijesi. Zatim ga razvaljaj na veličinu kalupa s tim da moraš računati 3 cm više da uhvati i visinu ruba kalupa. Ako ćeš imati problema da rubovi padaju samo ih lagano premaži s malo vode.
  • Izlij mileram kremu na tijesto i stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, oko 60 minuta.
  • Kada je torta pečena, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Tortu pusti da se dobro ohladi.

ŽELE OD MALINA

SASTOJCI

  • zamrznute maline 250 g
  • šećer 70 g
  • vanilin šećer 1 kom
  • želatina u prahu 0,50 kom

POSTUPAK

  • Želatinu u prahu (1/2 vrećice) prelij sa 2 žlice hladne vode i pusti 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavi zakuhati, dok se maline skroz ne raspadnu i šećer potpuno ne rastopi. Ako ne voliš sitne koštice od malina, možeš ih propasirati.
  • U vruću (propasiranu) smjesu dodaj želatinu koju malo otopi na vatri. Smjesu izlij u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno staviš papir za pečenje. Stavi u zamrzivač dok se skroz ne stisne.
  • Kada se žele stisnuo stavi ga na kremu od milerama - torta mora biti ohlađena.

MOUSSE OD MALINA

SASTOJCI

  • zamrznute maline 300 g
  • šećer 100 g
  • slatko vrhnje 200 ml
  • želatina u prahu 0,50 kom

POSTUPAK

  • Maline prokuhaj zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitni i procijedi kroz fino cjedilo. Ohladi dobivenu smjesu.
  • Želatinu prelij sa 2 žlice vode, puste 5 minuta te ju malo zagrij da se rastopi i izlij u dobivenu smjesu od malina.
  • Izmiksaj šlag te u njega dodaj smjesu od malina i želatine. Kada dodaš smjesu promiješaj ju kuhačom jer miksanjem bi se dodatno aktivirala želatina. Lagano promiješaj i mousse premaži preko želea i mileram kreme.
  • Tortu stavi u hladnjak na par sati, najbolje preko noći. Tortu posluži tek kad se dobro ohladi.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije