44. akademikova knjiga

Veselko Koroman - “Pred tajnom postojećeg”

POKBIH...MOSTAR...VESELKO KOROMAN...SNIMIO BRACO SELIMOVIC
15.01.2016.
u 07:00

Knjiga je posebno značajna po bio-bibliografiji pjesnika, romanopisca, esejista, kritičara, književnog povjesničara i antologičara

Naklada Jurčić iz Zagreba objavila je knjigu “Pred tajnom postojećeg” akademika Veselka Koromana. Ovo je 44. knjiga velikog hrvatskog književnika u koju su uvršteni tekstovi nastali od siječnja 1987. do listopada 2014. godine. Uz dramski tekst “Punoljetnost”, u knjizi “Tajna postojećeg” nalaze se Koromanove sentencije “Razmatranja”, potom pet eseja, tri zanimljiva razgovora te bio-bibliografija.

Jesmo li pri svijesti?

Koroman u “Razmatranjima” jezgrovito, mudro i duhovito razmatra o strahu, vjeri, svijesti, osamljenosti, nepoznatom, svjetlosti, o vlasništvu, usudu, dostojanstvu, kušnji, Božjoj odluci, nevolji, o prvom i posljednjem, inosti istog, neskladu, o svojoj i tvojoj osobi, o utješnom. Pa se tako akademik pita: “Ako ništa nije onako kako mislim da jest - jesmo li uopće pri svijesti?” Poručuje onako šimićevski: “Ne podcjenjuj sebe, osim kad si u razgovoru s Bogom.” Koroman će reći da se svakome najteže naviknuti na - sebe! A onda će zaključiti: “Dvojica glavnih brinu se za mene: ja i moj prijatelj Bog.”

U esejima govori o poeziji i svom susretu s njom, hrvatskom pjesništvu Bosne i Hercegovine od Lovre Šitovića do danas i hrvatskoj drami u BiH od Matije Divkovića do danas.

U ovoj knjizi objavljen je razgovor Krešimira Šege s Koromanom pod naslovom “Razgovor s piscem iz lektire” (objavljen u “Školarcu”), a tu je razgovor Ike Skoke s njim u povodu izlaska Koromanove antologije “Hrvatska drama Bosne i Hercegovine od Matije Divkovića do danas” (objavljen u “Hrvatskom slovu”).

U knjizi je objavljen veliki intervju što ga je s akademikom uradio Željko Ivanković pod naslovom “Pred tajnom postojećeg” (objavljen u “Sarajevskoj svesci” i časopisu “Dubrovnik”).

“Jezik kojim pišem svoje pjesme ja učim od pčele, od pauka, od sebe kao nesvjesnog jezikoslovca, kad sam u snu, suautor svojih snova”, kazao je u tom razgovoru Koroman. Knjiga je posebno značajna po bio-bibliografiji pjesnika, romanopisca, esejista, kritičara, književnog povjesničara i antologičara. Uz opsežan životopis, tu se nalazi popis 43 objavljene Koromanove knjige (s naznakama nakladnika i godinama izlaženja), a knjiga “Tajna postojećeg” je 44. knjiga jednog od najvećih živućih hrvatskih književnika. U njoj se nalazi popis od 70-ak glasila u kojima je Koroman surađivao, među kojima je i “Večernji list”.

Kronološki popis tekstova

Na čak 36 stranica ove knjige objavljen je kronološki popis objavljenih tekstova, a na 30 stranica nalazi se popis kritičkih osvrta na djelo Veselka Koromana, među kojima su Anđelko Vuletić, Vlatko Pavletić, Tomislav Sabljak, Slavko Mihalić, Zvonimir Golob, Branimir Donat, Veselko Tenžera, Zvonimir Mrkonjić, Tomislav Ladan, Anđelko Mijatović, Igor Mandić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Dubravko Horvatić, Vjekoslav Boban, Vlaho Bogišić, Alija Isaković, Dubravko Jelčić, Mile Stojić, Josip Pavičić, Jakša Fiamengo, Vladimir Pavlović, Krešimir Šego, Radoslav Dodig, Antun Lučić i drugi, među kojima i novinari “Večernjeg lista”. U knjizi se nalaze i popisi izvanknjiževnih osvrta vezanih uz Koromana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?