u oganizaciji Prosvjete

U Domu Oružanih snaga BiH upriličen tradicionalni Vaskršnji koncert

07.05.2024.
u 21:23

U Domu Oružanih snaga BiH večeras je upriličen tradicionalni Vaskršnji koncert u oganizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" na kojem je nastupila vokalno-instrumentalna etno grupa iz BiH "Iva".

Predsjednik Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta" Sarajevo Dejan Garić kazao je kako se radi o priči koju njeguju gotovo desetljeće kada je u pitanju Vaskršnji koncert.

- Za nas je jako značajan iz dva razloga. Jedan od njih je očuvanje srpske kulture Srba koji žive u Sarajevu i okolini i želimo da svima pokažemo da je Sarajevo oduvijek bio i srpski grad kao i svih ostalih i da ne smijemo zaboraviti prošlost koja je utkana u sve pore ovoga grada. S druge strane važno je i da na ovakvim događajima svi učimo jedni od drugima – izjavio je Garić za Fenu.

Večeras, kako je dodao, imamo jedan spoj etno tradicionalne muzike grupe „Iva“ koja dolazi iz Doboja i koja pravi ethno fusion sa primjesama modernih aranžmana, džeza, rokenrola i svega ostalog.

- Oni su za ovaj koncert, budući da  je ovo njihov jubilej, 20 godina postojanja, a prvi put nastupaju u Sarajevu, pripremili nekoliko sevdalinki u njihovom tradicionalnom stilu – dodao je Garić.

Sa vizionarskim Sašom Pavlovićem kao idejnim tvorcem i umjetničkim rukovodiocem, etno grupa ''Iva'' ima za cilj očuvanje tradicionalnog glazbenog blaga u originalnom obliku, ali i kroz moderne aranžmane. Na njihovom repertoaru nalaze se djela prvenstveno iz oblasti srpske narodne i duhovne muzike, ali i tradicionalne glazbe drugih naroda s prostora Balkana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?