ORAŠJE

Okupili se glumci, pjesnici... s obiju strana Save

storyeditor/2024-05-13/rast.png
14.05.2024.
u 16:25

Oraški "Navis" zaplovio je stihovima iz zbirke "Rast do dna" Jose Živkovića Soje, uglednoga posavskog poete, čije su pjesme prevođene na 11 jezika i dobile brojne nagrade

Pjesnici kao vječno treptanje u svijetu, gledaju, vide i izražavaju ono što drugi ne vide, oni preobražavaju svijet u novu stvarnost, piše Večernji list BiH. Upravo takvo pjesničko ozračje Orašju je donio novi književni uradak uglednog posavskog poete Jose Živkovića Soje, velikog prijatelja tek preminulog barda suvremene hrvatske književnosti Luke Paljetka, koji je upravo među svojim posljednjim radovima odabrao 120 Živkovićevih pjesama iz njegovih šest pjesničkih zbirki.

Milas oživio stihove

Zbirka je okupila brojne zaljubljenike u lijepu književnu riječ s obiju strana rijeke Save pa je oraški "Navis" dva sta plovio na savskim valovima najljepših Sojinih stihova. Veliki događaj u organizaciji Matice hrvatske uveličali su: Damir Zorić, dopredsjednik MH, prof. dr. sc. Ivana Buljubašić Srb i dr. sc. Mirko Ćurić, koji su biranim riječima govorili o Živkovićevoj poeziji, prevođenoj na 11 jezika u svijetu i ovjenčanoj brojnim nagradama. Glumac zagrebačkog kazališta "Gavela" Darko Milas jedinstvenom interpretacijom oživio je Živkovićeve stihove.

- Ovdje sam kao glumac i Sojin prijatelj. Posavina, zapravo, uvijek daje neko posebno nadahnuće pjesnicima. To je začudan prostor, jedan od malobrojnih. Valjda je to mikroklima koja utječe na ljude, ovaj posavski duh. Meni je ovo jedan od mitskih prostora na ovim našim meridijanima i paralelama - kazao nam je glumac Milas.

Među gostima bila je i konzulica RH u BiH u Orašju Jadranka Modrić, inače vjerna pratiteljica svih važnijih događaja u PŽ-u, predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić, Zorica Raguž Osmanagić iz resornog županijskog ministarstva, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić sa svećenicima, Dražen Švagelj i Željko Vukić, predsjednici ogranaka MH Orašja i Vinkovaca, povezanih potpisanom poveljom kulturne suradnje. Vukić je pozdravio sve goste i prijatelje Sojina stvaralaštva. Književna kritičarka i znanstvenica sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dr. Buljubašić Srb za Sojin rad je kazala: - Riječ je o vrsti intimističke i ispovjedne poezije u kojoj se prepoznaju i motivi religijske tematike i zavičajnog identiteta, ali, prije svega, poezije o intimnim previranjima, egzistencijalnim pitanjima i uvidima u lirsku osobu koja nam tu poeziju prenosi.

- To je sjajan pjesnik s iznimnim opusom. Poznat po svojoj jezgrovitosti, svaka riječ je odmjerena, pjesnik je to posebnih poruka i pjesničkih slika. Bogate su Sojine pjesničke slike, njegova je poezija univerzalistička. Manje je poznato da on spada među ponajbolje pjesnike koji su pisali i pišu o ratu i poraću. U njima se zrcali Posavina, ljubav prema svom kraju i snažne riječi koje umije kazati u svega nekoliko riječi, kao što su: "Zadužio sam pušku da branim domovinu i ubijem dječaka u sebi". Takvih je pjesnika malo - kazao je Ćurić. Na kraju večeri kratko se obratio i autor zbirke Živković. Čovjek sa snažnim stihovima u malo riječi, a takav i u svome obraćanju, zahvalio je svima na dolasku i objasnio svoja nadahnuća za stihove.

- Inspiracija mi je u životu, u ljudima i pojavama, osobito kada me obuzmu sentimentalni i osjećaji bespomoćnosti.

Tankoćutna duša

- Ova je knjiga hram Josine duše, koja je vrlo tankoćutna jer Joso je pjesnik. Kada njegove pjesme dospiju u biblioteku "Podzvizd", koju mi volimo zvati kanonskom, a pogovor za knjigu napiše jedan Luko Paljetak, onda su sve moguće kritičke zapreke pale, a knjigu proglasimo iznimno vrijednom - kazao je Damir Zorić, dopredsjednik MH, i poručio:

- Mnogi od nas otići će s ovoga svijeta bez potpisa svoga imena, a iza umjetnika uvijek ostaje njegovo djelo. Ova bi sredina bila mnogo siromašnija bez ovog velikog čovjeka. Budite ponosni na svoga Soju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije