Svibanjske svečanosti – Brotnjo 2024.

Priče hercegovačkog fratra na svoj način govore o Bleiburgu i Križnom putu

storyeditor/2024-05-16/oa.png
vl
17.05.2024.
u 17:55

Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija "Svibanjske svečanosti – Brotnjo 2024." počela je u Gradnićima predstavljanjem zbirke kratkih priča "Priča o njoj" autora fra Miljenka Miće Stojića u izdanju čitlučkog i opuzenskog ogranka MH, piše Večernji list BiH. Knjigu hercegovačkog fratra i književnika fra Miće Stojića predstavili su Andrija Stojić, dr. Dražen Barbarić, Adrijan Vukasović i Pero Pavlović.

U svom osvrtu na novo fra Miljenkovo književno djelo Adrijan Vuksanović, hrvatski manjinski dužnosnik iz Crne Gore, novinar i pjesnik, u zbirci "Priča o njoj" posebno je istaknuo motiv čežnje protkane kroz stoljeća u hrvatskom narodu, a svoje je ostvarenje doživjela u našem vremenu, vremenu hrvatske državnosti. Dr. Dražen Barbarić, dekan Filozofskog fakulteta SUM-a, govorio je o bitnim kodovima koje je iščitao u fra Miljenkovim kratkim pričama, a koji su se duboko urezali u nacionalno biće Hrvata, dok se književnik Pero Pavlović na poseban način osvrnuo na strukturu zbirke načinjene od 12 kratkih priča.

- Fra Miljenko piše pjesme, oglede, djela za djecu, kritike, kratke priče, aforizme, stručne i novinske članke, uređuje knjige te ih prevodi. Ovu knjigu predstavit ćemo na trećem Festivalu knjige u Matici hrvatskoj 8. lipnja – poručio je Stojić.

Predstavljanje zbirke "Priča o njoj" održano je na dan prisjećanja na početak tragedije hrvatskog naroda na Bleiburškom polju, što su istaknuli svi govornici i osvrnuli se na fra Miljenkove aktivnosti vezane uz otkrivanje istine o zločinima i odavanje počasti žrtvama.

- Drago mi je da predstavljamo knjigu "Priča o njoj" upravo na ovaj dan o kojem knjiga ne govori izravno, ali neizravno puno toga govori o Bleiburgu i Križnom putu. Radeći u Vicepostulaturi i razmišljajući o Bleiburgu i Križnom putu, u jednom sam trenutku shvatio da su i jedni i drugi ubijani, odnosno počelo je ubijanje u isto vrijeme, oko 16 sati. Drago mi je da smo ovdje zajedno u ovolikom broju i da govorimo o svemu ovome u ovako lijepom prostoru, na čemu zahvaljujem domaćinu fra Nikoli i Andriji, koji su se potrudili da večeras sve ovo pripremimo – kazao je fra Miljenko Mića Stojić.

Program su glazbeno obogatili učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije