U Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru

Otvorena izložba 'Služba oka' fra Petra Perice Vidića

18.05.2024.
u 15:59

Uz neke reprezentativne primjere po kojima je Vidić već poznat publici, na postavu se nalaze i najnovija djela koja do sada nisu izlagana

U Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru otvorena je izložba slikara-franjevca, fra Petra Perice Vidića. Izložba pod nazivom Služba oka, fra Petra Perice Vidića petnaesta je izložba postavljena u MMU s posebno naglašenim edukativnim karakterom postavke. Na izložbi je predstavljeno devedeset i tri djela iz njegovog bogatog opusa kao i reprodukcije vitraja koje je napravio za crkvu sv. Ante na Bistriku. Uz neke reprezentativne primjere po kojima je Vidić već poznat publici, na postavu se nalaze i najnovija djela koja do sada nisu izlagana.

Mnogobrojnoj publici obratili su se ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović, prof. dr. sc. Damir Zorić pročelnik Studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i potpredsjednik Matice hrvatske, povjesničar umjetnosti i autor predgovora za katalog Dinko Baković, dok je izložbu otvorio akademik dr. Dragan Čović.

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović zahvalio je posjetiteljima na dolasku, a posebice akademiku Draganu Čoviću, gospođi Željani Zovko i Ivici Nuiću koji su bili na otvorenju izložbe. 

„Fra Petar Perica Vidić je umjetnik koji radi disciplinom svećenika. Mislim da je kolega Dinko Baković, kustos ove izložbe, izvrsno poentirao s naslovom Služba oka. Služba je nešto što obvezuje“, istaknuo je Ivanović te spomenuo umjetnike Mata Celestina Medovića i fra Vjeku Božu Jaraka koji su bili oni koji su poticali, motivirali, ali i promovirali umjetnost i učinili da umjetnost i zbirke postanu dio javnosti iz koje mi svi možemo učiti.

Okupljenima se obratio prof. dr. sc. Damir Zorić, potpredsjednik Matice hrvatske i pročelnik Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je naglasio kako je fra Petar Perica Vidić prvenstveno čovjek, u svakom smislu te riječi, kao franjevac, svećenik, profesor, gvardijan i slikar. Podijelio je s publikom osobno iskustvo poznavanja Vidića i anegdote koje ih vežu. „Fra Perica slika zemlju kojoj pripada i iz koje potječe. On jest s Bistrika, gdje je rođen, ali je njegova obitelj podrijetlom iz Čapljine. On je uvijek u svom opusu baštinio Hercegovinu, što se vidi u motivima, koloritu i potezima njegova slikarstva, gdje posebice osjećamo uzavrelo hercegovačko sunce“, naglasio je prof. Zorić.

Kustos i autor predgovora za katalog izložbe, povjesničar umjetnosti Dinko Baković dao je uvid u postav i sam naziv izložbe: „Svakim novim postavom u Muzeju želimo napraviti novi koncept koji će promijeniti iskustvo posjetitelja, tako da smo s ovom izložbom htjeli naglasiti edukativnu komponentu. U postavu možete vidjeti njegov Autoportret, sedam monografija koje su izdane o fra Perici, te ljetne i zimske pejzaže. Postav je obogaćen Vidićevim ranijim radovima te reprodukcijama vitraja koji su rađeni za crkvu sv. Ante u Bistriku koji su upotpunjeni Pjesmom stvorova sv. Franje Asiškog. Moralni kompas fra Petra Perice Vidića počiva na relaciji svećenik-slikar, a njegov likovni kompas počiva na relaciji sjever-jug. Sjever doživljavamo u snježnim planinama Bosne, a jug u uzavrelim pejzažima Mediterana.“

Za kraj se okupljenima obratio akademik Dragan Čović koji je pohvalio Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti koji su prepoznali stvaralaštvo fra Perice Vidića i organizirali izložbu. Istaknuo je činjenicu da je sadašnja zastupnica u Europskom parlamentu, gospođa Željana Zovko prije 22 godine organizirala izložbu fra Perice u Sarajevu, večeras na otvorenju izložbe u Muzeju moderne umjetnosti. Pohvalio je rad Muzeja koji se pozicionirao u predvodnika kulturnih događaja u Mostaru i Hercegovini te izrazio nadu da fra Petar Perica Vidić nastavi slikati za publiku i da nas iznova obraduje svojim radovima.

Izložba Služba oka, fra Petra Perice Vidića otvorena je do 23. lipnja 2024. godine, svaki radni dan u vremenu za posjetitelje od 9 do 15 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije