MOSTAR

Miljenka Koštro predstavila 'Plamteće lahore' mostarskoj publici

16.05.2024.
u 19:48

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u četvrtak u Mostaru u sklopu ovogodišnjeg Mostarskog proljeća - 26. Dana Matice Hrvatske, te u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a.

"Plamteći lahori" peta je zbirka poezije Miljenke Koštro, a ukupno njezina osma knjiga, koja je iz tiska izašla potkraj prošle godine u nakladi Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" - Posušje, a ilustrirala ju je sama autorica.

- U ovoj zbirci dosta sam pisala u prvom licu jednine, dok sam u starijim zbirkama više u drugom i trećem licu jednine, a čak i u množini, ali kako čovjek sazrijeva dođe vrijeme da pišeš nekako svojim jezikom, svojim životom i iskustvom - kazala je Koštro.

Dodaje kako je knjiga podijeljena u tri dijela, "Lepršavi treptaji", "Duhovni vodopadi" i "Oseke i plime u rime".

- Ta tri dijela tematski su dosta slična, ali razlog zbog kojeg sam ovu zbirku podijelila su čitatelji, kad čitaju da naprave jednu pauzu između dijelova jer bi u komadu bilo možda previše sve to čitati. Što se tiče ovih dijelova, teško je objasniti o čemu oni govore, svaka pjesma je svijet za sebe i svaka nosi neku drugu temu, niti su sve pejzažne, niti ljubavne, ali mogu reći da su dobrim dijelom misaone i da sam išla u tom smjeru - istaknula je autorica.

Dodala je kako je u veljači imala promociju "Plamtećih lahora" u Posušju.

- Uz tu promociju vezala sam i 20 godina mog književnog stvaralaštva, odnosno izlaska moje prve zbirke poezije "Cvjetnjak na kamenjaru", a što se tiče narednog perioda vjerojatno će se dogoditi još koja promocija, ne želim unaprijed ništa forsirati - kazala je Koštro.

Osim autorice knjigu su predstavili recenzenti, novinar i književnik Mladen Vuković, prof. Jasna Ćorić i prof. Ivan Vrljić, a program je vodila Ana-Marija Dedić.

Vuković je, među ostalim, u recenziji napisao kako ovaj rukopis svjedoči zrelost pera Miljenke Koštro.

"Autorica zna ciljati i oštro, satirički, razotkrivajući bjelosvjetske tmine i zablude, te širem krugu čitateljstva želi podijeliti svoje iskušane životne friževe, ali s vrlom dozom optimizma, nudeći utjehu u poniznom hodočašću kroz sve bure i oluje, jer i u plamu lahora grop u grlu može kroz igru i vjeru biti sladak", napisao je Mladen Vuković.

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, Opću gimnaziju u Posušju. Majka je troje djece i s obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle, igrokaze i prozu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije