Festival britanskog filma

‘The Confession’- kontroverzni dokumentarac o najpoznatijem britanskom džihadistu

Ispovijed
20.02.2017.
u 08:00

Na festivalu suvremenog britanskog filma PlayUK u pet gradova jugoistočne Europe, u isto vrijeme prikazan je kontroverzni dokumentarac “The Confession” (Ispovijed) autora Ashisha Ghadialija. Ghadialijev film daje priliku Moazzamu Beggu, Britancu pakistanskog podrijetla, da ispriča svoju priču o otkrivanju svoje osobnosti u formativnim godinama kroz islam, do ulaska u vode radikalizma. Begg, koji je glavni protagonist dokumentarca i čije lice većinu vremena dominira kadrom, postao je poznat kada je kao jedan od četiri britanska državljana iz zatvora Guantanamo bez optužnice vraćen u Ujedinjeno Kraljevstvo. Po povratku postao je svojevrsna TV zvijezda, sugovornik kojega se zove u najgledanije emisije kada je tema terorizam ili radikalizacija.

Radikalizacija

Od početka filma Begg, sin pakistanskog bankara, tvrdi da ga je okolina, iako se uvijek osjećao Britancem, činila strancem u svojoj zemlji. Kao mladić, za sve svoje probleme otkrio je jedinstveno rješenje - vjeru.

U početku je bio djelomični praktikant, ali rat u BiH u kojem je, kako kaže, vidio bezrazložno ubijanje muslimana, okreće mu život naglavačke. Neko vrijeme provodi s mudžahedinskom jedinicom na prostorima Bosne, no film se kreće dinamično od događaja na događaj, pa nikada ne doznajemo detalje njegove bosanske dogodovštine, tek naznake da se boraveći uz mudžahedine radikalizirao. Nakon povratka iz Bosne otvara knjižaru u kojoj prodaje vjerske materijale te prvi put susreće agenta tajne službe zvanog Andrew koji će ga dugo godina pratiti u stopu.

Begg nije dugo izdržao u rodnom Birminghamu te 2001. odvodi obitelj u Afganistan kojim vlada talibanski režim, gdje se susreće s brojnim članovima zloglasne al- Qaede. U Afganistanu ga uhićuju američke jedinice i odvode u vojnu bazu Bagram u kojoj će bez optužnice provesti godinu dana. Tu je potpisao priznanje da je bio član al-Qaede, ali je priznanje kasnije povukao, tvrdeći da je iznuđeno fizičkom prisilom. Iz Bagrama odvode ga na let za zloglasni Guantanamo Bay koji opisuje kao užasno mjesto s mučnim ozračjem. Opisuje tugu i bespomoćnost koju je osjećao zatvoren u samici, daleko od svoje obitelji, te olakšanje koje je osjetio kada je nakon tri godine konačno vraćen kući. Begg danas radi kao aktivist za prava muslimana i predavač na fakultetima te se često pojavljuje kao stručni sugovornik u debatnim i kontakt-emisijama koje se bave terorizmom ili kritikom britanske vanjske politike.

Okidač za terorizam

“The Confession” je film koji kontroverznoj ličnosti - Beggu daje priliku da u kameru objasni svoje životne odabire, da javnosti iskristalizira svoju ulogu u financiranju, obučavanju i naoružavanju terorističkih skupina diljem svijeta te na koncu izrazi svoje mišljenje o njima i njihovu karakteru. Uz njega, u filmu se nakratko pojavljuje njegov otac koji svjedoči o Beggovu karakteru te audiozapis svjedočenja njegove supruge koja nije htjela pred kamere. Sam autor se ne miješa puno u Beggovu ispovijed, tek ga tu i tamo prekine potpitanjem ili ga upozori na izostavljanje određenih općepoznatih detalja u priči. Malen broj sugovornika s umjetničke strane možda je dobar izbor, jer film dobiva na konzistentnosti i čvrstoći narativa, ali s obzirom na to da je riječ o ličnosti koja se tijekom posljednjih 20 godina dovodila u isti kontekst s Osamom Bin Ladenom i mnogim drugim istaknutim teroristima, od Čečenije do Sirije, možda bi uvjerljivije bilo da je još nekoliko sugovornika iz različitih aspekata Beggova života iznijelo svoja promišljanja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?