Stockholm

Po prvi put izložba o Ivi Andriću u Nobelovu muzeju

28.12.2016.
u 09:00

Dio Nobelova muzeja od polovine siječnja bit će po prvi put posvećen našem nobelovcu Ivi Andriću. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak otvorit će izložbeni postav posvećen Andriću, 18. siječnja u Nobelovu muzeju u Stockholmu.

Postav će, između ostalog, sadržavati originalne Andrićeve rukopise, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Nakon otvaranja izložbenog postava posvećenog Ivi Andriću, Crnadak će se istog dana sastati s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstrom.

Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za svoj cjelokupni književni opus. Zahvaljujući velikoj epskoj sili koju je posjedovao u literarnom izražavanju, vrlo uspješno je opisivao teme iz povijesti svoje zemlje i sudbine ljudi iz svoga područja.

Snaga talenta Ive Andrića predodredila ga je za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Cjelokupni novčani iznos od Nobelove nagrade Andrić je poklonio iz dva dijela knjižničnom fondu Bosne i Hercegovine.

Također je vrlo često sudjelovao u akcijama pomoći knjižnicama i davanju novca u humanitarne svrhe.

Djelo Ive Andrića već je poodavno uvršteno u zlatni fond moderne srpske, bosanskohercegovačke i hrvatske književnosti, a ne samo u Jugoslaviji, već i u svijetu ovjenčano je mnogim priznanjima i nagradama. Njegova djela prevedena su na mnogo jezika i mogu se naći u skoro svim knjižnicama svijeta. On je jedan od nekoliko nobelovaca koji su donirali novac od Nobelove nagrade. Doprinio je bh. knjižničarstvu. Ivo Andrić trenutačno je jedini naš pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan je od najviše prevođenih autora s prostora bivše Jugoslavije.

Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i pokopan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?