SAVJETI ZA KUĆU

Znate li kako očistiti klimu? Uradite mali servis sami te tako uštedite novac

klima
Guliver/Thinkstock
13.04.2024.
u 20:36

Iako je najbolje vrijeme za čišćenje klima uređaja kraj veljače i ožujak, ni sada nije kasno da se bacite na posao.

Poznato je da postoji mali i veliki servis kada je u pitanju redovito održavanje klima uređaja. Velike servise rade majstori, dok male servise možete uraditi i sami kako biste uštedjeli novac.

Mali servis obuhvata čišćenje filtera tako što ih poprskate tekućinom za dezinfekciju. Mogu se oprati deterdžentom i vodom, pa samo isprati i obrisati krpom i vratiti na mjesto.

Veliki servis se radi ovisno o načinu korištenja klime. Ako se koristi isključivo za grijanje, onda se veliki servisi rade jednom godišnje, gdje se čisti turbina, isparivač i u većini slučajeva vanjska jedinica.

Mali servis se također obavlja jednom godine, a važno je da je turbina čista, točnije da je prije toga napravljen veliki servis. Možete i sami provjeriti stanje turbine tako što ćete upaliti klimu na grijanje, spustite krilca prema dolje i isključiti struju.

Potom samo lampom ili baterijom osvijetlite dio gdje je turbina i vidite ima li plijesni i je li prljava. Ako jeste, onda je vrijeme za veliki servis.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?