Hitna sjednica Vlade FBiH

Značajno povećan broj zaraženih, najviše u HNŽ, ZHŽ i SŽ: Županije mogu uvesti strože mjere

koronavirus
Armin Durgut/Pixsell
11.08.2021.
u 21:08

Zabilježen je značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva, s udvostručenjem sedmodnevne incidence, koja na razini FBiH iznosi 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj, Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Vlada Federacije BiH na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici usvojila je informaciju o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 9. kolovoza. Utvrđeno je da je u 31. tjednu zabilježen značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, postojeće mjere su produžene za 14 dana, a županijama je dozvoljeno uvođenje štrožih mjera. 

Usvojene su i predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važena od 14 dana. Kako je priopćeno iz Vlade, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva dužan je, prije isteka ovog roka, sagledati potrpunu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i napraviti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Među naradbama je i ta da će nadležna ministarstva obrazovanja županija, u suradnji s kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo županija, ovisno o epidemiološkoj situaciji na području županija donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u novoj školskoj 2021/2022. godini za osnovno i srednje obrazovanje.

I dalje je obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra, a i na otvorenom, ukoliko toliki razmak nije moguće ostvariti. Na snazi su i druge ranije donosene epidemiološke mjere, prenosi Klix.ba. 

"Podsjećamo da je i dalje na snazi naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva da su nadležna tijela u županijama kao i zdravstvene ustanove u županijama dužna otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na razini općina s ciljem veće dostupnosti imunizacije stanovništvu", navode iz Vlade FBiH.

Vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva, dozvoljeno je uvođenje strožih mjera u odnosu na procijenjenu epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni stožer Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti županijskim kriznim stožerima i županijskim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja županija kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

U informaciji je navedeno i kako je u 31. tjednu zabilježen značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva, s udvostručenjem sedmodnevne incidence, koja na razini FBiH iznosi 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkoj županiji.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH donijela je i Odluku o utvrđivanju privremene tarife za operatora transportnog sustava plina u Federaciji BiH. Ovom odlukom Vlada utvrđuje privremenu tarifu (cijenu usluge transporta prirodnog plina) za gospodarsko društvo BH-Gas d.o.o. Sarajevo, operatora transportnog sustava u FBiH, u iznosu od 34,17 KM/1000 Sm3. Privremena tarifa za operatora transportnog sustava stupa na snagu danom donošenja, a bit će primjenjivana do 31.12.2021. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?