Vlada HNŽ-a pregovara

Zdravstvenim djelatnicima plaće će biti povećane za 15 posto, novi ugovor idući tjedan

21.03.2018.
u 10:00

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije, koji je započeo u ponedjeljak, prekinut je nakon samo nekoliko sati. Sindikat je takvu odluku donio nakon što je Vlada HNŽ-a na jučerašnjoj sjednici izglasovala početak pregovora s liječnicima koji će se održati 4. travnja, piše Večernji list BiH. 

- To nam je bio dovoljan razlog da zaledimo štrajk do daljnjeg – kazala je predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda.

Liječnici na prostoru HNŽ-a već jučer su se vratili svojim redovitim obvezama, a očekuje se kako će nastavljene biti aktivnosti za pripremu pregovora vlasti i liječnika. U međuvremenu, županijska Vlada u Mostaru nastavlja pregovore o novom kolektivnom ugovoru s drugim dvama sindikatima iz sektora zdravstva koja predstavljaju medicinske djelatnike.

Dogovor idući tjedan

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, već idući tjedan može se očekivati potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatima zdravstvenih djelatnika. Naravno, ako ne dođe do promjene trenutačnih pregovaračkih pozicija i stavova. - Potpisivanje novog kolektivnog ugovora za zdravstvene djelatnike značilo bi povećanje plaće od 15 posto. Njihova satnica bit će povećana s 2 na 2,3 marke te će se plaće povećavati u idućim godinama u skladu s mogućnostima proračuna zdravstvenih institucija. I Sindikat doktora medicine i stomatologije već je mogao potpisati novi kolektivni ugovor da je pristao pregovarati zajedno s ostalim sindikatima - rekli su nam naši sugovornici. Oni dodaju kako će odvajanja za zdravstveni sustav na razini županije iznositi 150 milijuna maraka, čime zdravstvo postaje daleko najskuplji sektor u ovoj županiji. - To znači da se po glavi stanovnika odvaja skoro 700 maraka za zdravstvo, što je najveći iznos u državi. To nam dovoljno govori kako u zdravstvu ima novca, samo je pitanje kako se njime upravlja. Zbog toga se očekuje da će u godinama koje su pred nama menadžmenti zdravstvenih ustanova u HNŽ-u znatno bolje upravljati financijskim sredstvima, nego što je to bio slučaj do sada - poručili su naši sugovornici.

Višak djelatnika

Također, očekuje se kako će u iduće dvije godine doći do smanjenja broja zaposlenih u zdravstvu. Trenutačni broj zaposlenih je skoro 4000, a nedavno su predstavnici županijske Vlade iznijeli podatke kako minimalno 500 zaposlenih u zdravstvu predstavlja tehnološki višak.

- Nije problem samo što postoji višak radnika, što nas na mjesečnoj razini košta oko milijun maraka, nego i činjenica da postoji određen broj ljudi u zdravstvu koji imaju povlašten položaj i izuzetno visoka primanja u odnosu na kolege s kojima rade. Svi su složni u stavu kako je potrebno povećati plaće u zdravstvu, ali je nedopustivo da jedan specijalist ima četiri puta veća primanja od svoga kolege, a rade isti posao. Za očekivati je kako će menadžment zdravstvenih ustanova riješiti ove probleme u vremenu koje je pred nema - zaključili su naši sugovornici. Činjenica je kako je štrajk liječnika u HNŽ-u pokrenuo brojna pitanja i omogućio da brojni problemi u zdravstvu postanu vidljivi. Sada je samo pitanje koliko sustav ima snage obračunati se s negativnim pojavama i osigurati da 150 milijuna maraka na godišnjoj razini bude potrošeno na najbolji način. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?