Čišćenje nasipa, javnih objekata, površina

Za uređenje Orašja angažirali 30 osoba i osigurali mjesečnu naknadu od 450 KM

12.09.2018.
u 08:30

Projekt “Lokalni integrirani razvoj” trogodišnja je inicijativa za razdoblje od 2016. do 2018., koju primarno financira EU, a provodi UNDP u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a i dva entitetska saveza općina i gradova. Provodi se u 21 jedinici lokalne samouprave u BiH, a ove godine su, uz općinu Orašje, i Vareš, Žepče, Maglaj te Foča.

14 žena i 16 muškaraca

- Jedino je općina Orašje ostvarila pravo sudjelovanja i ove godine kroz projekt “Javni radovi za uređeniju općinu Orašje” jer, kroz kontrole koje su provodili, predstavnici UNDP-ja su izrazili zadovoljstvo prošlogodišnjim radovima i nadamo se kako će nas i dalje angažirati - rekao je Pero Baotić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu, ujedno i koordinator projekta. Baotić je istaknuo kako projekt predviđa pomoć i za dugoročno nezaposlene i socijalno isključene kategorije stanovništva, s naglaskom na povratnike, interno raseljene i dugotrajno nezaposlene osobe. U Orašju se prijavilo 60 kandidata, od toga čak 26 lani angažiranih. Na njihovu žalost, UNDP nije im dopustio, pa je u projektu angažirano 14 žena i 16 muškaraca koji su ispunili osnovne kriterije. Baotić navodi kako je ugovor zaključen na četiri mjeseca, a naknada za realizaciju aktivnosti u bruto iznosu je 554 KM, neto 450 KM po korisniku. Obuhvaćeni su radovi na uređenju lokalnih cesta i kanalske mreže, smanjenju rizika od prirodnih nepogoda, održavanju i čišćenju nasipa te uređenju javnih objekata i površina. - Konkretni poslovi urađeni su na nasipu Basutska, pristupnoj cesti Bijelići u Kopanicama prema mjestu proboja rijeke Save u svibnju 2014. Ekipe su radile na uređenju i bojenju javnih objekata na nogometnim igralištima u Orašju, D. Mahali, kod Dječjeg vrtića “Pčelica” i pokraj osnovnih škola u D. Mahali, O. Luci, Tolisi i Kostrču na uređenju školskih prostorija - naglasio je Baotić.

Nabava opreme

Projektom je predviđeno oko 70.000 KM, od čega UNDP ulaže oko 49.000 KM, Općina Orašje 15.352 KM, a doprinos daju JU Centar za socijalni rad Orašje i Služba za zapošljavanje PŽ-a. Projekt su još sufinancirali Ministarstvo gospodarstva PŽ-a s 5000 KM i JP Komunalac s 1200 KM. Od ukupnog iznosa, oko 3500 KM uloženo je u nabavu opreme za izvođenje radova. - Realiziranje projekta počelo je 23. svibnja i trajat će do 22. rujna ove godine, s time da je tim za provedbu projekta uputio prijedlog UNDP-ju za utrošak viška sredstava preostalih u realizaciji projekta. Nakon dobivene suglasnosti očekujemo da bi projekt trebao potrajati do kraja rujna - dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije