ubrzati aktivnosti

Vrijeme je za okončanje pregovora, HNŽ mora dobiti novu Vladu do 15. srpnja

Skupština HNŽ
04.07.2023.
u 21:40

Martinović je za Večernji list naglasio kako je opredjeljenje HDZ-a BiH kako proces ustroja nove Vlade mora biti okončan do 15. srpnja te kako je vrijeme da se finaliziraju aktivnosti koje su pretpostavka za izbor nove Vlade

Hercegovačko-neretvanska županija u iduća dva tjedna mora postati prostor na kojemu će se hrvatski i bošnjački politički korpus konačno dogovoriti oko izgleda nove vladajuće većine, a što je pretpostavka izbora nove županijske Vlade, piše Večernji list BiH.

HDZ BiH, kao pobjednička stranka s najvećim brojem mandata u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, ističe kako je nužno ubrzati aktivnosti u tom proces na korist svih žitelja županije, kao i zbog stabiliziranja političkih prilika koje su preduvjet nastavka važnih reformskih procesa koji čekaju županije, ali i državu u cjelini.

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, jučer je u razgovoru za Večernji list naglasio kako je opredjeljenje HDZ-a BiH kako proces ustroja nove Vlade mora biti okončan do 15. srpnja te kako je vrijeme da se finaliziraju aktivnosti koje su pretpostavka za izbor nove Vlade. I dok je kod Hrvata situacija jasna, odnosno HDZ BiH će činiti okosnicu Vlade, u bošnjačkom političkom korpusu stvari su još uvijek neizvjesne, a međusobna prepucavanja i tenzije razlog su zbog kojeg cijeli proces kasni, a Županija čeka novu izvršnu vlast.

HDZ BiH ima 11 zastupnika u Skupštini te je opcija koja vodi proces pregovora, ali i očekuje da se unutar bošnjačke političke scene što prije pronađe rješenje, odnosno odgovor na pitanje koja će od dviju opcija - SDA ili blok stranaka koje predvodi SDP - činiti partnera HDZ-u BiH u procesu uspostave nove izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. HDZ BiH ni na koji način ne želi utjecati na rasplet zamršenog čvora unutar bošnjačke scene, ali isto tako upućuje i na činjenicu da Županija jednostavno nema vremena za dugotrajno čekanje.

Cilj hrvatske strane u konačnici je dobiti novu izvršnu vlast koja će imati harmoniziran proces suradnje sa zakonodavnom, a što je i preduvjet maksimalne protočnosti u predlaganju te usvajaju svih potrebnih zakona, odluka, strateških dokumenata. Kada bi se gledalo kroz tehničku operativu, idealan scenarij bio bi postojanje vlasti koja je ustrojena "po vertikali", a što bi na primjeru HNŽ-a značilo da iste stranke čine vlasti u Županiji, kao i Federaciji. No, specifičnosti političkih proces u zemlji su takve da u aktivnostima dogovaranja postoje i drugi čimbenici koji se ne mogu uvijek povezati uz čistu matematiku osiguranja dovoljnog broja ruku u Skupštini. U prijevodu, postaje jasno da će SDP i partneri uskoro morati pružiti odgovor na pitanje imaju li dovoljno političke snage biti dio nove većine.

Inače, upravo se SDP našao na meti brojnih napada iz radikalnih bošnjačkih krugova koji su mu odmah u startu prišili etiketu navodnog bošnjačkog izdajnika.

Kao što je poznato, u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije sjedi 30 zastupnika, a sukladno specifičnim ustavnim rješenjima, za potvrdu imenovanja nove županijske Vlade potrebna je dvotrećinska potpora, odnosno 20 ruku. Do toga broja može se doći na više načina, a koji će u konačnici prevladati, vidjet će se vrlo skoro. Za to vrijeme pred Županijom su brojne reformske zadaće, ali i prilike gospodarskog zamaha i sudjelovanja u novim projektima koji će tražiti stabilnost političke situacije u županiji, kao i ostvarivanje dobre i produktivne suradnje s drugim županijama, ali i višim razinama vlasti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije