INTERVJU Jelka Milićević, ministrica financija i dopremijerka FBiH

Vlast ne funkcionira, kriza u Vladi FBiH će se prenijeti na Parlament

JELKA MILIĆEVIĆ
18.05.2015.
u 09:14

Sve točke i odluke sa sjednica Vlade kojima nisu nazočili hrvatski ministri ne mogu dobiti potporu u federalnom Parlamentu

Biti ministar financija je teško u bilo kojoj sređenoj sredini, a u Federaciji BiH, mnogi se slažu, prije svega hrabro. Entitet je to koji se nalazi u krizi, ne samo ekonomskoj nego i socijalnoj, a trenutačno, ono što najviše zabrinjava, političkoj. Koalicija stranaka SDA, HDZ BiH i DF ne funkcionira. Odluke na Vladi donose se bez predstavnika Hrvata. Rade se presedani. Na mjestu dopremijera Federacije BiH i ministra financija u ovome sazivu Vlade je žena, dugogodišnja ekonomska stručnjakinja Jelka Milićević. U intervjuu otvoreno govori o svim problemima s kojima se susrela od preuzimanja ove važne i teške dužnosti, političkoj krizi koja je prisutna u Vladi, ministarstvu, proračunskoj stabilnosti, dugovima, skrivenim obvezama koje je ovoj Vladi ostavila prethodna.
• Koliko je ozbiljna kriza u Vladi FBiH i možemo li uopće reći da izvršna vlast u Federaciji danas funkcionira?
- Poslije četvrte sjednice Vlade FBiH željela sam vjerovati da je to prolaznog karaktera, da je to neka nespretnost, neiskustvo i da se više neće ponoviti. Ali nakon zadnje sjednice, zapitala sam se jesmo li uopće iskreni partneri i želimo li raditi onako kako se predstavljamo u javnosti. Četvrta sjednica je postala sporna kada je s dnevnog reda skinuta problematika HT-a Mostar, a drugi put na isti način dogodilo se da je s dnevnog reda skinuto pitanje oko rada Aluminija. Uz svu želju da budemo konstruktivni, moram reći kako u ovom trenutku sigurno imamo problem funkcioniranja vlasti, odnosno krizu u Vladi FBiH koja će se prenijeti i na oba doma federalnog Parlamenta. Jer sve točke i odluke sa sjednica Vlade kojima nisu nazočili hrvatski ministri ne mogu dobiti potporu u Parlamentu.
• No, stvara se slika kako su Hrvatima važna samo pojedina javna poduzeća. Je li u pitanju to ili princip rada u Vladi?
- Princip rada, naravno. Na kolegiju smo postavili stvari tako da su se nakon četiri godine problematičnog razdoblja dogodile bitne stvari za hrvatski narod. Devastirana su javna poduzeća, javna dobra zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji su vodili ta poduzeća. Mi nismo sudjelovali u toj vlasti i sada smo željeli u svim politikama, u svim oblastima, imati ljude s kojima možemo provoditi određene reforme. To je principijelno političko, ekonomsko i socijalno pitanje. To su svi znali i to nije bila nikakva nepoznanica kada je riječ o stavovima hrvatske strane. Govori se o podobnosti, a ne stručnosti, a ja ovom prigodom moram kazati da mi sada imamo mnogo stručnije i sposobnije kadrove nego što su ih imali oni koji su prije nas bili u federalnoj vlasti kao navodni predstavnici Hrvata...

... VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije