Nove mjere

Vlada uvodi 'rezervne ministre' 
zbog bržeg donošenja zakona

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Predstavnicki dom Federalnog parlamenta poceo je danas vanredno zasjedanje na kojem treba da potvrdi imenovanje nove Vlade Federacije BiH. FOTO FENA/ALMIR RAZIC
12.09.2015.
u 06:15

Ovlašteni izaslanici pojačat će sve aktivnosti Vlade FBiH, navodi se u izvješću

Kako bi se brže usvajale i u praksi provodile odluke i zakoni koji stoje u programu nove federalne Vlade, svi ministri koji iz raznih razloga ne mogu na sjednicama Vlade sudjelovati u razmatranju pripremljenih materijala, moraju poslati svoje ovlaštene izaslanike, piše Večernji list. Samo uz pismenu potvrdu njihovi ovlašteni izaslanici u budućnosti mogu imati uvid u ponuđeni radni materijal i o tome moraju pravodobno izvijestiti svoje mjerodavne ministre. Uvođenjem neke vrste rezervnih ministara, trebala bi se znatno pojačati aktivnost Vlade u odnosu na one iz prethodnih mandata. Na inicijativu premijera članovi Vlade FBiH, kako piše u odluci u čijem smo posjedu, "koji su službeno spriječeni nazočiti sjednicama Vlade, na kojima se razmatraju materijali pripremljeni i kandidirani od ministarstva kojim rukovode, da, imajući u vidu obveze koje proizlaze iz Ustavom i Zakonom propisanih odgovornosti za rukovođenje ministarstvima, pravodobno ovlaste osobe u rangu vodećeg državnog službenika koje će ih zamjenjivati prilikom razmatranja materijala na sjednici, te o tome pismeno obavijeste predsjednika Vlade FBiH najkasnije do dana održavanja sjednice". Ministrovi ovlašteni izaslanici, prema spomenutoj odluci, mogu nazočiti sjednici samo u dijelu na kojem se razmatra materijal ministarstva radi obrazlaganja predloženih materijala, ali nemaju pravo glasa niti mogu bez svojih nadležnih donijeti bilo kakav zakon. Kako Vlada FBiH zbog političkog raskola s ministrima iz Demokratske fronte (DF) kasni u donošenju nekih bitnih odluka koje je navela u svom programu, želi se i ovom mjerom požuriti donošenje nekih važnih programskih ciljeva za koje su jamčili na početku mandata. Iz dosadašnje prakse vidljivo je bilo da nedolazak ministara na sjednice Vlade usporava provedbu zacrtanih ciljeva. U novom programu koji potpisuje federalni premijer Fadil Novalić piše kako su "precizno navedeni nositelji aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne izravne rezultate, očekivani godišnji rezultati, te izvori i iznosi sredstava. Strateški ciljevi i programi koje će Vlada provesti u 2015. vezani su uz dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture". Također se spominju i radikalne izmjene nekih odluka radi uspostave boljeg i učinkovitijeg pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije, te jačanje regionalne suradnje i koordinacije između županija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije