Reforme Vlade FBiH

Više novca za poticaj pri zapošljavanju, manje za plaće i naknade u upravi

vlada fbih
14.10.2015.
u 06:15

Transfer za neratne invalide povećan je za iznos od oko 11 milijuna maraka

"Originalni" federalni proračun usvojen proljetos odmah nakon uspostave nove vlasti nije u cijelosti odražavao politiku i planove aktualne Vlade. Bio je to, u mnogim elementima, proračun koncipiran po zamislima i planovima "platformaške" Vlade koja je u tehničkom mandatu upravljala Federacijom prva tri mjeseca ove godine.

Uštede u javnoj potrošnji

Vremenski tjesnac primorao je premijera Fadila Novalića i cijelu Vladu da, uz neznatne korekcije, prihvate prijedlog proračuna koji je napravila odlazeća Vlada. Nakon nekoliko mjeseci sagledavanja stanja, razmatranja brojnih koraka, uključujući planirane uštede u javnoj potrošnji, aktualna federalna Vlada pripremila je prijedlog rebalansa proračuna FBiH koji je prošlog tjedna odobren u oba doma entitetskog Parlamenta. U rebalans proračuna FBiH aktualna Vlada pokušala je ugraditi više svoje politike, što potvrđuju i konkretne proračunske promjene te njegovo općenito povećanje za 14,26 milijuna KM.

Usvojenim izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2015. za 48,4 milijuna povećani su transferi i drugi tekući rashodi, ali na krajnje neophodnim stavkama. Tako su povećana sredstava za transfer Fondu MIO u iznosu od oko 21,3 milijuna KM. Transfer za neratne invalide povećan je za iznos od oko 11 milijuna, a transfer za naknadu šteta prouzročenih poplavama i klizištima za oko 9,6 milijuna KM. Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta odobreno je 20 milijuna KM za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja. 

Dodatni 21 milijun za Fond MIO, kao i 11 milijuna za invalidnine nisu bili u proračunu za 2015. godinu, a novost su i poticajna sredstva od 20 milijuna maraka za prvo zapošljavanje i samozapošljavanja, što je izravan poticaj smanjenju nezaposlenosti u Federaciji BiH. 


Sitni izdaci, materijal...

S druge, pak, strane, najveće uštede planirane su na polju plaća i naknada, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Iz Ministarstva financija naglašavaju kako je na stavci bruto plaća, naknada za plaće i doprinosa poslodavaca planirano smanjenje od 13,7 milijuna KM. Do ovog iznosa došlo se na temelju podataka o izvršenju proračuna za razdoblje siječanj - lipanj 2015. godine. Politika Vlade FBiH o obustavi zapošljavanja  usporila je dinamiku popunjavanja radnih mjesta te je otvoren prostor uštedama. Uštede su planirane i na izdacima za materijal, sitni inventar i usluge, i to za 5,4 milijuna maraka. Za oko  tri milijuna maraka smanjena su sredstva  za provođenje akcijskog plana strategije turizma i okoliša. Uštede u iznosu od 2,6 milijuna  planirane su i na stavci konsolidiranja rudnika ugljena, dok su kapitalni transferi rezani za 6,2 milijuna maraka. Smanjenje su pretrpjeli i izdaci za financijsku imovinu u iznosu od oko dva milijuna maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije