najveći kršćanski blagdan

Uskrs u BiH drugačiji od svih prethodnih – skromniji, ali je “duša velika”

N1
04.04.2021.
u 20:19

Uskrs, najveći kršćanski blagdan, proslavljen je širom BiH. U našoj zemlji održane su jutros mise, uz manji broj vjernika. Iako se proslavlja u vrijeme jednog od najvećih iskušenja s kojima se svijet suočava, vjernici poručuju da ne treba gubiti nadu. Slične poruke upućuju i vjerski velikodostojnici.

Ovaj Uskrs će za Gordanu Pavlović biti drugačiji od svih prethodnih, mnogo skromniji i uz najbližu obitelj. Zbog korone nema uobičajene blagdanske užurbanosti, ali ljubav i vjera posebno u vrijeme uskrašnjih blagdana ne posustaju, javlja N1. 

Razdvajanje ljudi doprinijelo da se oni zbliže, kaže Milica Kristić u nadi da će se ostati zdravo i radosno jer Uskrs jeste bladan duše, dodaje.

I kardinal Vinko Puljić pozvao je vjernike i građane da ne žive život u strahu. Na misi koja je održana u katedrali Srca Isusova u Sarajevu poručio je kako treba prepoznati dostojanstvo života, dostojanstvo kulture života, ugraditi u društvo, u međuljudske odnose. U pandemiji, koja stvara napetost i strah, nećemo strahovati samo pred smrću, nego ćemo se zauzeti u borbi onoga što ubija život, rekao je kardinal Puljić i odao priznanje svima koji se bore za živote ljudi.

Mjere o zabrani okupljanja koje su uvedene zbog epidemije koronavirusa, pratila je i Katolička crkva u BiH pozivom vjernicima da izbjegavaju okupljanje u crkvama. Zato cijeli uskršnji tjedan prolazi u nekoj vrsti izvanrednih okolnosti što je i duhovna obveza, upozorava monsinjor Tomo Vukšić.

Uskršnju misu u Katedrali svetog Bonaventure u Banja Luci predvodio je biskup banjolučki, monsinjor Franjo Komarica. Čestitajući Uskrs poručio je kako se treba truditi da nas ne zarazi pandemija druge vrste, da ne počnemo sumnjati u božije postojanje, opstojnost i božiju ljubav prema nama. Uskršnjoj misi nazočio je ograničen broj vjernika.

Uz poštivanje epidemoloških mjera, uskršnje mise služene su i ostalim dijelovima BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?