Uragan Beryl ušao je u povijest. Znanstvenici su zabrinuti oko onoga što dolazi

10.07.2024.
u 09:40

Uragan Beryl srušio je sva očekivanja o tome kakva nam razarajuća sezona uragana tek predstoji, a znanstvenici su zabrinuti za ono što bi moglo uslijediti.

Kako piše CNN, obično oluje u ranoj sezoni nisu nužno predznak onoga što slijedi kasnije u sezoni jer još nisu uspostavljeni potrebni atmosferski uvjeti za jake oluje. Ali Beryl je prekinuo tu praksu.

Nikad ne dolaze tako rano

"Uobičajeno, olujne aktivnosti u ranoj sezoni ne govore nam mnogo o tome što će se dogoditi ostatak vremena", rekao je za CNN Phil Klotzbach, stručnjak za uragane i istraživač na Sveučilištu Colorado State. "Ali kada su oluje jake u tropskom Atlantiku i na istočnim Karibima, to je obično najava vrlo nemirne sezone", objašnjava.

Najaktivniji dio sezone uragana u Atlantiku obično ne počinje prije sredine kolovoza i doseže vrhunac u rujnu, ali Beryl, koji se prvobitno formirao krajem lipnja, kao da je sezonu već započeo. Temperatura vode bila je tolika da je uragan imao sve karakteristike rujanske oluje.

To je nešto što su prognostičari upozoravali da bi se moglo dogoditi čak i prije početka sezone. "Beryl potvrđuje ono što smo mislili o ovoj sezoni, da bismo, s obzirom na ekstremno visoke temperature vode koje trenutno imamo, mogli doživjeti oluje usred sezone, ranije nego što je uobičajeno", rekao je Klotzbach.

Povijesno visoke temperature oceana

Temperature oceana u Atlantiku i dalje su povijesno visoke i bile su to već više od godinu dana, osobito tamo gdje je Beryl nastao. Topli oceani glavna su posljedica globalnog zagrijavanja zbog onečišćenja fosilnim gorivima te se tako potiču uvjeti za tropske sustave da budu što eksplozivniji i razorniji, prenosi Index.hr.

Beryl je jačao brže od bilo koje druge zabilježene oluje ovako rano u sezoni kada su se njegovi vjetrovi povećali za 100 kilometara na sat u samo 24 sata, prema Klotzbachu. Brzo intenziviranje postaje sve vjerojatnije kako klimatska kriza jača.

“Rano i brzo intenziviranje Beryla ukazuje na vrste ekstremnih vremenskih događaja koje možemo češće vidjeti u svijetu koji se zagrijava,” kaže Mona Hemmati, znanstvenica na klimatskom odsjeku Sveučilišta Columbia. Beryl "sažima mnoge strahove koje znanstvenici imaju za ovu sezonu uragana", rekla je Hemmati.

Uragan je iskoristio izuzetno tople vode i na kraju ojačao u najraniji uragan kategorije 5 na Atlantiku ikad. U oluji je poginulo najmanje 20 osoba, za četiri se još traga, a razina materijalne štete je nezapamćena.

Najava snažne sezone uragana

"Ova aktivnost u ranoj sezoni vjerojatan je znak upozorenja da će stvari biti vrlo zabrinjavajuće kada se približimo vrhuncu sezone", upozorio je Klotzbach.

Znanstvenici predviđaju da će sezona na Atlantiku imati 25 oluja uključujući 12 uragana, od kojih će polovica postati veliki uragani snage najmanje 3. kategorije.

Prognoza se također oslanja na rastući fenomen La Niñe koja bi trebala ublažiti smicanje vjetra, promjenu brzine ili smjera vjetra na različitim visinama u atmosferi nad Atlantikom. Visoke razine smicanja vjetra mogu rastaviti aktivnu oluju ili spriječiti njezino stvaranje. Bez toga bi se moglo formirati i ojačati više uragana.

Najveći problem visoka temperatura vode

No ekstremno visoka temperatura vode zadržat će se tijekom vrhunca sezone uragana i oluje bi je mogle u potpunosti iskoristiti da nadvladaju smicanje vjetra, baš kao što je Beryl učinio.

Izuzetno topla voda održavala je Beryl nevjerojatno jakim, čak i usprkos razornom smicanju vjetra koje ga je trebalo znatno oslabiti. To se također dogodilo tijekom prošlogodišnje sezone uragana kada je El Niño donio pojačano smicanje vjetra, ali je topla voda ipak pomogla u formiranju 20-ak oluja.

Razorna sezona pred nama

Za sada se očekuje kratka pauza u atlantskim tropskim aktivnostima tijekom sljedećih tjedan ili dva djelomično zbog suhog zraka.

Kada će pauza završiti i kada će započeti najaktivniji dio sezone uragana je "pitanje od milijun dolara", kaže Klotzbach. Tropska bi aktivnost mogla ponovo porasti kasnije u srpnju ili se zadržati do kolovoza, ovisno o tome kako će se nekoliko atmosferskih čimbenika odvijati u sljedećih nekoliko tjedana, rekao je.

U svakom slučaju, s tako ekstremnom oceanskom vrućinom, Beryl je dokazao da su vrata razorne sezone uragana širom otvorena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije