Rekordne razine

U odnosu na lani ulje skuplje za 37, a piletina za čak 66 posto

piletina
29.08.2021.
u 08:36

Najizraženije povećanje cijena zabilježeno je u cijeni ulja i piletine.

Ovu informaciju potvrdili su za N1 iz Federalnog ministarstva trgovine, te dodali kako "kontinuirano prate cijene životnih namirnica u Federaciji BiH i sačinjavaju odgovarajuće analize vezane za kretanja cijena".

Uvoz ulja u Bosnu i Hercegovinu većim dijelom vrši se iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a manjim dijelom nabavlja se iz Brčko distrikta BiH.

Aktualna cijena uljarica (suncokreta, soje i uljane repice) na burzama nalazi se na višegodišnjem rekordno visokoj razini, što se u potpunosti odrazilo na rast cijiena jestivog ulja, kako u svijetu i regiji, tako i u BiH, odnosno Federaciji BiH.

“Kada usporedimo podatke Federalnog zavoda za statistiku za srpanj 2021. godine u odnosu na srpanj 2020. godine najveći rast zabilježen je u cijeni ulja. Naime, ulje je u ovom periodu poskupilo za 37 posto. Vezano za piletinu, evidentiran je porast cijene od početka godine za 66 posto. Prvenstveni razlog za ovo pokupljenje je poskupljenje hrane za tov pilića, odnosno žitarica pšenice, raži, kukuruza i ječma. To povećanje je premašilo iznos od 60 posto od početka godine. Ističemo da hrana za tov pilića ima udio od 75 posto u formiranju maloprodajne cijene piletine. Kad se tome dodaju i značajno povećanje cijene transporta i ambalaže, dolazimo do razloga za navedeno povećanje cijene piletine”, navedeno je za N1 iz Ministarstva trgovine FBiH.

U skladu sa Zakonom o kontroli cijena („Službene novine Federacije BiH, br.2/95 i 70/08), Vlada Federacije BiH u okviru svojih nadležnosti propisuje mjere neposredne kontrole cijena od interesa za Federaciju BiH. Kao mjere neposredne kontrole cijena mogu se za pojedine proizvode i usluge, propisati sljedeće mjere: određivanje najvišeg nivoa cijena, zadržavanje cijena na zatečenom nivou (zatečene cijene), davanje suglasnosti na cijene, odnosno tarife, utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) i obavijest o promjeni cijena i marži za proizvode i usluge (evidencija cijena).

Slijedom navedenog, Vlada Federacije BiH na prijedlog Federanog ministarstva trgovine donijela je Odluku o izmjeni odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode („Službene novine Federacije BiH“, broj 28/21). Ovom Odlukom pravna i fizička lica obvezuju se utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?