Uskrs pred vratima

Trpeze pune i ove godine, mnogi nisu mogli doći u rodni kraj

03.04.2021.
u 10:00

Tople sunčeve zrake, miris procvalih cvjetova na voćkama, cvrkut ptica... znaci su kako je stiglo proljeće. A zajedno s proljećem dolazi kršćanski blagdan kojim slavimo uskrsloga Isusa. Uskrs je najveći kršćanski blagdan i uvijek posebno vrijeme za vjernike, kada se obitelji, prijatelji, susjedi sastaju i slave... - Ove godine, nažalost, to ne možemo učiniti. Jednostavno, radi sigurnosti ne preporučujemo bilo kakve posjete ljudima i bliske kontakte, posebice ne sa starijim i bolesnim osobama. Moramo svi surađivati, bez obzira na to koliko je teško, suzdržati se ove godine - preporuke su struke. Ove, kao i prošle godine pred nama je drugačiji, specifični Uskrs. Naš se život uvelike promijenio zbog pandemije koronavirusa. No, nije sve tako crno, a posebice se za blagdane mnogi trude biti veseli i pozitivni. Okolnosti u kojima se nalazimo zapravo su dobra prilika da više vremena u provedemo sami ili sa svojim obiteljima.

Što se sve promijenilo?

Pojačane kontrole na granicama, policijski sat, lockdown u mnogim zemljama, zatvorene zračne luke, autobusne postaje i one željezničke... Revidirani vjerski obredi i rad iza zatvorenih vrata. Tu su i mjere te preporuke u cilju ograničavanja kretanja i okupljanja. Sve je drugačije nego ranijih godina. Ni na ulicama nema dosadašnjih gužvi. Tek prolaznici s maskama na licu i rukavicama na rukama podsjećaju na scene iz zastrašujućih filmova. Ni u trgovinama nema velikih gužvi. Redovi pred vratima, gdje je svaka osoba zauzela propisanu udaljenost, govore opet o drugačijem Uskrsu. Svi se nadaju kako će i ovome doći kraj. Kafići su poluprazni, a već u ranim večernjim satima gase se svjetla jer rade puno kraće. Policijski sat stjerao je sve žitelje među četiri zida vlastitoga stana. Sve zbog njihove sigurnosti, kako se ne bi zarazili koronavirusom. Mnogi će i ove godine ostati bez tradicionalnih slavlja u krugu obitelji. Većina se nije odlučila doći iz europskih zemalja, pa ni iz susjedne Hrvatske, zbog komplicirane procedure prelaska granice, ali i straha od pandemije. Umjesto zajedničkog ručka i čvrstog stiska ruke, zagrljaja, s najbližima će se čuti i vidjeti posredstvom raznih društvenih mreža, videopoziva, poruka...

Kompletan članak čitajte u blagdanskom trobroju Večernjeg lista BiH za 3., 4. i 5. travnja

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?